LOADING...

Érintőkapcsoló bekötése MOES WIFI kapcsoló példáján keresztül

Az okos kapcsoló bekötését egy konkrét példán, a MOES WIFI érintőkapcsoló bekötésén keresztül mutatjuk be. A hálózat típusától függően kétféle kapcsoló és bekötési mód lehetséges, ebben a cikkben mindkettőt megmutatjuk, lépésről-lépésre.

FONTOS FIGYELMEZTETÉS: A kapcsoló bekötését bízza villanyszerelő szakemberre!

Okos kapcsoló bekötése hagyományos vezetékezéssel (bypass-szal)

Ilyen esetben a kapcsolókhoz csak a fázis van bekötve. Ezt szakítja meg a kapcsoló és innen megy tovább a kapcsolószál/lámpaszál (megszakított fázis) a lámpá(k)hoz, majd a lámpákon keresztül záródik az áramkör a nulla vezeték felé.

A MOES WIFI érintőkapcsoló egy smart kapcsoló, telefonról is vezérelhető. Ehhez a kapcsolóban olyan áramkörök vannak elhelyezve, amelyeknek akkor is működniük kell, ha a kapcsoló éppen ki van kapcsolva. Erre nyújt megoldást a lámpával párhuzamosan bekötött „bypass”. Ez zárja az áramkört olyankor is, amikor a kapcsoló ki van kapcsolva. A bypasson azonban nincs akkora feszültségesés, hogy a lámpa (akár hagyományos, akár LED-es vagy fénycsöves) világítana. A kapcsoló fogyasztása minimális, kevesebb mint 0,5 W, ezért nem kell attól tartani, hogy érezhetően megemelkedik az áramköltség. Durva becsléssel egy kapcsoló havi extra áramdíja nem egészen 15 forint. (díj= 40Ftx0,5Wx24hx30nap).

 

 

A nulla nélküli bekötéshez kössük be a nulla nélküli MOES kapcsolókat és a bypass-t a fényképen látható módon. Az ilyen kapcsolóval legfeljebb 300W (LED esetén maximum 100W) teljesítményt kapcsolhatunk.

Okos kapcsoló bekötése nulla bekötéssel

Abban az esetben, ha a villanyszerelés úgy lett kialakítva, hogy a kapcsolók mögötti szerelvénydobozba a nulla vezetéket is bevezették (a kapcsoló, vagy lámpaszál természetesen megy tovább a lámpához), akkor használhatjuk a MOES „nullás” kapcsolókat. A nullával bekötött kapcsolók alacsonyabb áruak, mint a nulla nélküli társaik és nagyobb teljesítményt (2200 W) képesek kapcsolni és egyáltalán nem érzékenyek arra, hogy milyen típusú fogyasztót (hagyományos izzó, LED, fénycső, vagy halogén) kapcsolunk vele.

A nullával ellátott szerelvénydobozba a fázis (L) és nulla (N) bekötésével szerelhetjük be a kapcsolót, nincs szükség bypassra a lámpáknál, hiszen az áramkör a szerelvénydobozban záródik a behúzott nullán keresztül.

 

MOES okoskapcsoló hozzáadása az okosotthon rendszerhez

A kapcsoló bekötése után telepítsük a Smart Life alkalmazást a telefonra (IOS vagy Android), majd regisztráljunk és engedélyezzük a Bluetooth használatát.

A telepítést követően győződjünk meg róla, hogy a telefon WIFI-ra (2,4 Ghz, mert 5Ghz-en nem megy a kapcsoló) van-e csatlakoztatva.

Ha még nem fut, indítsuk el az alkalmazást.

  1. Kattintsunk az „Add Device” gombra.
  2. Megjelenik az érintőkapcsoló a felvehető eszközök között. Kattintsunk a „Go to add”-re.
  3. Csatlakozzunk a WIFI-re (ugyanarra a hálózatra, ahová a telefon is csatlakozik. Csak 2,4 GHz-es lehet.
  4. Megjelenik az új érintőkapcsolónk. Kattintsunk a „Next” gombra
  5. Elkészültünk, ha át kívánjuk nevezni a kapcsolót tartsuk hosszan az újunk a „Long press to edit name” gombon.

A kapcsoló akár a telefonról, akár a kapcsolón az érintőkapcsolóval kapcsolható.

Mobiltelefonról csak élő internetkapcsolat esetén működik.

Ha megtetszett az okos kapcsoló, de ennél bonyolultabb rendszert szeretnél, például redőnyöket, fűtési rendszert, légkondikat, kapukat stb. szeretnél programozni, vagy távirányítani egy alkalmazásból, vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj ajánlatot!

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!