LOADING...

Fűts okosan!

Télen Magyarországon a legtöbb háztartásban a fűtésszámla a legmagasabb tétel. Pedig nem kellene így lennie, rengeteget megtakaríthatnánk a fűtésen okos fűtéssel úgy, hogy még komfortosabban is érezhetnénk magunkat az otthonunkban. De hogyan lehetséges ez? Miért jó az okos fűtés, hogyan működik? Olvasd el a cikket, és minden  kiderül.

Ne fűts rosszul!

Szegény nagypapám évtizedeken keresztül nem értette meg, hogy ha elmegy otthonról – például a boltba, vagy akár meccsre – akkor ne csavarja le a ház – egyébként egyetlen, és a leghidegebb szoba egyik benapozatlan sarkába telepített 20 éves – termosztátját 15 fokra, mert ezzel azzal azonnal lekapcsolja a fűtést. Ő mindig ezt tette, hogy aztán mire hazaérjen hideg ház fogadja, amire azt tartotta jó megoldásnak, hogy azonnal 30 fokra tekerte a fűtést, hogy „jó meleg legyen, gyorsan”. Emiatt rettentő gazdaságtalanul fűtött.

Sajnos a mai napig vannak, akik ilyen gazdaságtalanul fűtenek, ezért is (és persze sok más ok miatt is) magas a fűtésszámla. Ha a nagypapámnak okosfűtése lett volna, akkor nem kellett volna le és felcsavarni a termosztátját, és sokkal kedvezőbbek lettek volna a fűtési költségei is.

Nekik is lehet nagyszerű megoldás az okosfűtés. De mielőtt elmondunk róla mindent, beszéljük meg hol, mikor hány fok legyen, mi az ideális hőmérséklet?

Hol mennyi az ideális hőmérséklet?

Tudjuk, hogy mindenki más-más hőmérsékletben érzi magát komfortosan, ettől függetlenül létezik egy „ideális hőmérséklet”. Ami a bejáratnál, és az előszobában a legalacsonyabb, hiszen oda – télen – felöltözve lépünk be, ezért a 17-19 fok bőven elég lehet ott addig, és arra, hogy levetkőzzünk.

A nappaliban – ahol a legtöbb időt töltjük, gyakran ülve, mozgás nélkül – a 22-24 fokot javasolják a szakemberek. A konyhában ennél kevesebb (20-21 fok) is elég lehet hiszen ott kevesebbet tartózkodunk, és akkor is főzünk. Különös, de élettanilag előnyös, ha „hűvösben” alszunk: a hálóban elég lehet aludni a 19 fok is. Ha fázósak vagyunk érdemes úgy „trükközni”, hogy este lefekvéskor 22-23 fokra állítani a hőmérsékletet, hogy aztán éjjel fokozatosan, és folyamatosan lehűtsük a szobát, majd reggel, keléskor visszamelegítsük 23 fokra. A fürdőszobában sem kell 22-23 foknál melegebb, hiszen vagy keveset tartózkodunk ott, vagy fürdünk/zuhanyozunk, ami azonnal megemeli a hőmérsékletet és a páratartalmat is.

De hogyan érjük el azt, hogy minden szobában, más és más (például az ideális) hőmérséklet legyen, ráadásul úgy, hogy akár egy napon belül többször is változhat?

Az okos fűtés: egyszerre spórol, és ad magasabb komfortot

Ha radiátorral fűtünk akkor a legkönnyebben egy radiátoros okostermosztáttal, ha más fűtési rendszerünk van, akkor egy programozható okostermosztáttal. Az okostermosztát, és az okosfűtés esetében fontos, hogy minden szobába tegyünk egy termosztátot, és azt külön külön az igényeinknek, az elvárásinknak megfelelően programozzuk. Akkor könnyen megvalósíthatjuk azt az ideális állapotot, amit leírtunk: a saját igényeinkre szabhatjuk a fűtést, akár szobánkét, és óránként is. Természetesen van arra lehetőségünk, hogy az előre beprogramozott értékeket – akármikor – felülbíráljuk akár manuálisan akár távoli vezérléssel a telefonunkon keresztül egy applikáció segítségével. Ahhoz, hogy az okosfűtés rendszerünk tökéletesen működjön – és egyszerre legyen egy költségtakarékos, és ideális fűtésrendszerünk – szükségünk lesz egy okos otthon központra (egy OOTT HUB-ra) is.

Megoldások minden fűtés típushoz.

Szinte minden – már meglevő – fűtésrendszert van lehetőség átalakítani okos fűtéssé. Ha padlófűtésünk van vagy radiátoros (de olyan amelyik egy körön működik) abban az esetben a termosztát, ha pedig házközponti, vagy központi a fűtésünk, akkor a radiátor termosztát a jó megoldás (mely az adott radiátorba jutó meleg víz mennyiséget szabályozza).

Ismerd meg az okosfűtés rendszerünket, kérd a szakértőnk segítségét!

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!