LOADING...

Hogyan véd meg az okos otthon a szénmonoxid-mérgezéstől?

Gyakran olvashatunk szénmonoxid-mérgezés okozta családi tragédiákról. Noha fokozatosan terjednek a modern cirkós fűtési rendszerek, nem csak a vegyes tüzelésű kazánok és konvektorok, de még a gázkazánok esetében is előfordulhatnak balesetek. Az okos lakások viszont az egyszerű riasztásnál jóval nagyobb eszköztárral rendelkeznek a tragédiák megelőzésére.

A szénmonoxid mérgezés elkerülésére sokan használnak már szénmonoxid (CO) szenzorokat, melyek hangos szirénázással jelzik, ha baj van. Az OOTT okos otthon rendszerével ennél néhány lépéssel tovább mehetünk, és még biztonságosabbá tehetjük otthonunkat. Mutatjuk, hogyan.

Szénmonoxid mérgezés tünetei, következményei

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, a mérgezés tüneteit így gyakran az érintettek nem, csak a hozzátartozók fedezik fel. Az ember vérében normál esetben 0,8 százalékos arányban van jelen a szénmonoxid. Szénmonoxid mérgezés tünete akkor keletkeznek, amikor ez az arány meghaladja a 10-12 százalékot. Ilyenkor fejfájás, hányinger jelentkezik. Komolyabb esetben, 20 százalékos arány fölött már súlyos idegrendszeri tünetek, mellkasi fájdalmak jelentkeznek, 30 százalék fölött pedig eszméletvesztés, görcsök, visszafordíthatatlan agykárosodás és halál alakulhat ki.

Hogyan működik az okos szénmonoxid-érzékelő?

A szénmonoxid a legveszélyesebb éjszaka lehet, amikor alszunk, és nem vesszük észre a figyelmeztető tüneteket, ezért a szénmonoxid érzékelő(ke)t a hálószobákban, vagy ha csak egyet helyezünk el, azok közelében telepítjük. A szénmonoxid keveredik a levegővel, és nem feltétlenül száll fel mint a füst, ezért az érzékelőket ideálisan térd magasságban javasolt telepíteni. Ha háziállat vagy kisgyermek van a házban, aki esetleg megrongálná a szenzort, akkor egy picit feljebb, derékmagasságba tegyük azt.

Fibaro CO szenzor – okos szénmonoxid érzékelő

 

Az OOTT okos otthon rendszerbe számos okos szénmonoxid érzékelő integrálható, ebben az esetben most a Fibaro CO Sensor-t használjuk, de használhatunk számos más Zwave, Zigbee, vagy Wifi okos szénmonoxid-érzékelőt. Ezek abban különböznek a hagyományos szénmonoxid-érzékelőktől, hogy nem csak hangos szirénával riasztanak magas CO koncentráció esetén, hanem az okos otthon rendszeren keresztül még számos automatikus forgatókönyvet elindítanak (beállíthajuk például, hogy minden okos lámpa villogjon a lakásban, riasztás üzenetet küldjön a mobilunkra, elzárja a gázcsapot, vagy beindítsa a szagelszívókat is).

Az OOTT HUB okos otthon központ segítségével intelligens hálózatba kötjük a CO érzékelő(ke)t a világítás kapcsolókkal, és a lakásban található elszívókkal (WC, fürdőszoba, esetleg konyhai szagelszívó), továbbá lakásközponti gázfűtés esetén az okos gázcsap elzáróval.

PP Flow gáz/vízcsap elzáró

 

Ez az okos gázcsap elzáró nem befolyásolja az eredetileg kiépített rendszert, a fő gázcsapot továbbra is lehet manuálisan kezelni. Az okos otthon rendszerbe kötött motoros gázcsap ugyanakkor képes arra, hogy CO riasztás esetén 10 másodpercen belül elzárja a gázcsapot, így megakadályozza a további szénmonoxid képződést.

Rendszerbiztonság
Felmerül a kérdés, hogy mennyire megbízható egy ilyen rendszer, milyen a katasztrófa-tűrőképessége. Az OOTT okos otthon rendszerébe kötött CO vészhelyzeti rendszer akkor is működik, ha nincs internet. Ilyen esetben csak a mobiltelefonra küldött üzenet marad el. Akkor is működik, ha valamilyen oknál fogva maga az okos otthon központ is ki van kapcsolva. A rendszer védelmi képességeinek teljeskörű működéséhez egyedül hálózati áremellátásra van szükség. De az alapriasztás még hálózati áramkimaradás esetén is működik, a CO szenzor ugyanis elemes/akkumulátoros működésű

Mennyibe kerül?

Egy három hálószobás lakásba, egy három érzékelős rendszer anyagköltsége bruttó 380 ezer forint alatt van. A kiépítés költsége változó, ezt egy előzetes díjmentes felmérés során tudjuk megadni.
A rendszer kiépítése ugyanakkor tartalmazza az OOTT HUB okos otthon központ telepítését, amely számos más otthon automatizálási lehetőséget biztosít.
További mintakalkulációinkat tekintse meg itt!

 

10 tudnivaló az okos szénmonoxid-érzékelőkről

Az okos szénmonoxid-érzékelők életmentő eszközök lehetnek az otthonokban. Íme 10 tudnivaló az okos szénmonoxid-érzékelőkről:

  1. Életmentő eszköz: A szénmonoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely halálos lehet nagy koncentrációban. Az okos szénmonoxid-érzékelők azonnal értesítenek minket, ha a gázszint veszélyesre emelkedik.
  2. Távoli értesítés: Az okos érzékelők push értesítéseket küldenek okostelefonunkra vagy táblagépünkre, ha szénmonoxidot érzékelnek, még akkor is, ha nem vagyunk otthon.
  3. Öntesztelés: Sok okos szénmonoxid-érzékelő rendszeresen önteszteli magát, hogy biztosítsa a megfelelő működést.
  4. Akkumulátor élettartama: Az okos érzékelők legtöbbszőr hosszú akkumulátor élettartammal rendelkeznek, és értesítenek minket, ha az akkumulátor lemerülőben van.
  5. Integráció más eszközökkel: Az okos szénmonoxid-érzékelőket gyakran integrálják más okos otthoni eszközökkel, például okos tűzjelzőkkel vagy biztonsági rendszerekkel.
  6. Hangos riasztás: Az érzékelők hangos riasztást adnak, amely figyelmeztet minket a veszélyre, és gyakran beszédhangot is használnak a riasztás típusának közlésére.
  7. Historikus adatok: Néhány okos érzékelő képes tárolni és megjeleníteni a szénmonoxid-szintek korábbi adatait, ami segíthet azonosítani a probléma forrását.
  8. Könnyű telepítés: Az okos szénmonoxid-érzékelők általában könnyen telepíthetők és beállíthatók egy mobilalkalmazáson keresztül.
  9. Éjszakai fény: Néhány érzékelő beépített éjszakai fényfunkcióval rendelkezik, ami segít az éjszakai navigációban.
  10. Környezeti érzékelés: Egyes okos érzékelők további környezeti szenzorokkal is rendelkeznek, például hőmérséklet- vagy páratartalom-érzékelőkkel, amelyek további információkat szolgáltatnak otthonunk állapotáról.

Az okos szénmonoxid-érzékelők kiválasztásakor és telepítésekor fontos, hogy alaposan olvassuk el a gyártó utasításait és ajánlásait a megfelelő működés és biztonság érdekében.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!