LOADING...

Itt az éves szaldó elszámolás vége. Mit csináljak, ha napelemes rendszerem van?

Megoldás: hasznosítsuk a saját áramtermelést okosotthon megoldással

Több mint 140 ezer háztartás szembesült az elmúlt hetekben azzal, hogy 2024 eleje lehet a kedvező éves szaldó elszámolás vége. Helyette a havi szaldó elszámolás, később pedig a bruttó elszámolás szabályai vonatkozhatnak majd rájuk. Ha nem találunk ki valami okosat, és nem változik a szabályozás, akkor ez a változás évi többszázezer forinttal apaszthatja a pénztárcánkat.

Szaldó elszámolás jelentése

Éves szaldós elszámolás

A napelemesek számára legkedvezőbb éves szaldó elszámolási rendszerben a háztartásnak az egész évben felhasznált és a napelemmel egész évben megtermelt háztartási elektromos energia különbözetét kell csak megvásárolnia az áramszolgáltatótól. Pongyolán, de érthetőbben megfogalmazva: a nyáron megtermelt felesleges áram árát „elraktározzuk” a téli hónapokra, amikor napelemeink nem termelnek eleget.

Havi szaldó elszámolás

A havi szaldó elszámolási rendszerben a háztartásoknak a havi megtermelt elektromos áram és a felhasznált elektromos áram különbözetét kell megvásárolniuk a szolgáltatótól. Ebben a rendszerben a nyári hónapokban keletkező túltermelést már nem tudja a háztartás a téli hónapokban elszámolni, ezért télen jelentősen emelkednek az áramköltségek.

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolási rendszerben a napelemrendszer által megtermelt, és a háztartásban azonnal fel nem használt elektromos áramot a szolgáltató megvásárolja, viszont az áramszolgáltató által a háztartás számára biztosított áramot (például, amit éjszaka használunk) a háztartás vásárolja meg a szolgáltatótól. Tekintettel arra, hogy még a kedvezményes lakossági áram eladási ára is, jóval magasabb, mint a visszavásárlási ára, az egyenleg mindig negatív a háztartás számára.

Mennyivel járunk rosszabbul a napelem bruttó elszámolással?

Röviden: sokkal. A visszavásárlási nettó kWh áramárat (vagyis amennyiért a szolgáltató megveszi tőlünk a megtermelt áramot) egy meglehetősen trükkös módszerrel számolják ki. Az áram árából levonják a rendszerhasználati és egyéb díjakat, és számunkra csak a maradékot fizetik ki. Ez pedig nem túl sok, 2022 augusztus-szeptemberben például alig 5 Ft/kilowattóra volt, köszönhetően a rendszerhasználati díjak tetemes emelésének.

Hogyan tudunk a legtöbbet profitálni a napelem által megtermelt áramból?

A napelemesek részére egyre kedvezőtlenebb elszámolási rendszerek egyértelműen mutatják, hogy sokkal jobban megéri a lehető legtöbb megtermelt energiát magunk elhasználni, mint visszaadni az áramszolgáltatónak.

Havonta megtermelt és elfogyasztott elektromos áram (kWh) Budapesten egy 5,3 kilowattórás napelemmel

A grafikonból látszik, hogy a

 • Október és február között havi szaldó elszámolással sem tudjuk fedezni a háztartás fogyasztását.
 • Márciustól szeptemberig viszont havi szaldó elszámolásban nem merül fel áramköltségünk, de bruttó elszámolásban már igen.

Ezekben a hónapokban lenne jó tárolni, vagy legalább maximálisan felhasználni a megtermelt áramot.

Megoldás: tároljuk, vagy használjuk el a megtermelt áramot

Módszerek a napelem energia tárolására

1. Elektromos autó töltéseAmikor éppen túltermelése van a napelem rendszerünknek. Ez jó megoldás, kérdés az, hogy a napi ritmusunkba belefér-e, hogy mondjuk délelőtt 10-15 óráig otthon parkoljon az autó.
Tételezzük fel, hogy az elektromos autónkkal napi 50 kilométert megyünk. Ez kb. 10 kWh energiát igényel. Egy 5,4 kW-os kapacitású napelem egy tiszta nyári napon kb. 3 óra alatt feltölti ezt a mennyiséget.

Mennyit használunk fel így: egy 5,4 kW-os rendszerben körülbelül 3 órányi napelemkapacitást.

Hátrányok: napközben, munkaidőben kell otthon parkolnia az autónak

2. Használati melegvíz tartályban melegvíz előállításaEgy standard 150 literes villanybojler 1,8-2 kW-os teljesítményű, 15 fokról 65 fokra nagyjából 5 óra alatt melegíti fel a vizet. A napelemmel tehát a csúcsidőben teljesen fel tudunk melegíteni 150 liter vizet 65 fokra úgy, hogy közben még marad kb. 2-3 kWh szabadon felhasználható áramtermelésünk más célra.

Mennyit használunk fel így: egy 5,4 kW-os rendszerben körülbelül 5 órányi napelemkapacitást. (Azért mert az 5,4 kilowattórás teljesítményünk három fázison jelenik meg, de a bojler egy fázisra van kötve, azon pedig csak legfeljebb 1,8 kilowattóra teljesítményt tudunk termelni.)

Hátrányok: Ha a tartály mérete nem elegendő az egész családnak, lesznek, akik számára este/reggel esetleg nem jut elegendő melegvíz.

3. AkkumulátorEgy átlagos család havonta körülbelül 600 kilowattórányi áramot fogyaszt. Egy egy 10-20 kilowattórás akkumulátor beüzemelésével a fogyasztás 50-100 százalékát tudják tárolni. Egy ilyen akkumulátor ára azonban igen borsos, milliós (2-4 millió forint) nagyságrendű.
Egy 5 kilowattórás napelem rendszer márciustól szeptemberig képes napi átlagban legalább 20 kilowattóra áram termelésére. Egy ilyen rendszer tehát az évnek ebben az időszakában még bruttó elszámolás esetén is képes a teljes fogyasztást saját termelésből ellátni. A többi hónapokban azonban nem.
A jelenlegi 2023 januárban érvényes lakossági piaci tarifával, bruttó 70,1 forinttal számolva, évente csaknem 300 ezer forintot tudunk így megtakarítani. A napelemek amúgy is jelentős beruházási költsége mellett azonban további 2-4 millió forintot kell visszahoznia a beruházásnak. A megtérülés így – a bruttó 70,1 forintos áramár mellett – már könnyen elérheti a 20 évet.
Az akkumulátorok további hátránya, hogy ezeket el kell helyezni valahol. A modern akkumulátorok gyártói azt állítják, hogy ezek szuper tűzbiztos szerkezetek, ennek ellenére nem ritkán olvasni arról, hogy egy-egy elektromos autó kigyullad és porig ég. Fontos tudni, hogy egy ilyen akkumulátor ilyenkor valójában nemcsak ég, hanem zárlatos és a nagy áramerősség okozza az extrém magas hőt. A zárlat addig termeli az akár sok 100 fokos hőmérsékletet, amíg le nem merül, vagy meg nem semmisül az akkumulátor. Ezért, ha van rá lehetőség, célszerű az akkumulátort az ingatlanon kívül elhelyezni, olyan helyen, ahol nem tud másban kárt tenni, ha kigyullad.

Mennyit használunk fel így: Akár a napi teljes termelést elraktározhatjuk

Hátrányok: jelentős beruházás, a jelenlegi áramárak mellett nagyon hosszú (kb 20 éves) megtérülés

A napi felhasználás időzítés az áramtermelési időszakokhoz

Az akkumulátoroknál mindenképpen olcsóbb megoldás lehet a háztartási áramfogyasztás időzítése a saját termelési időszakokhoz. Nyilván nem tudunk minden fogyasztást ehhez igazítani, hiszen például az esti világítást, médiafogyasztást, biztosan nem, de sok fogyasztót időzíthetünk a termelési időszakokhoz.
A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány olyan háztartási eszközt, amelyeket időzíteni tudunk, hogy akkor induljanak el, amikor napelemtermelésünk fedezi a fogyasztásukat.

 1. MosógépA legtöbb mosógép – a régebbi, mechanikus programozásúak mindenképpen, az újabbakat ki kell próbálni – beprogramozható még felkapcsolt áramnál, majd az okos konnektort – amelyhez csatlakoztattuk a készüléket – kikapcsolhatjuk és a gép akkor kezdi el a programot, amikor az okoskonnektor bekapcsol. A konnektort pedig az okosotthon rendszer akkor kapcsolja be, amikor elegendő saját napelemes árutermelésünk van.

 2. SzárítógépUgyanaz a helyzet, mint a mosógéppel. A legtöbb szárítógép ott fogja folytatni a programot, ahol az áramkimaradáskor abbahagyta, azaz beprogramozzuk, elindítjuk, majd megszakítjuk a tápellátást és csak akkor kapcsoljuk be újra, ha a napenergia termelésünk fedezi a szárító fogyasztását.

 3. MosogatógépA mosogatógépünk esetében ki kell próbálni, hogy mi történik, ha elindítás után lekapcsoljuk az áramot, majd vissza. Egyes típusok folytatják a programjukat, mások törlik azt.

 4. FagyasztógépA fagyasztógépünket gond nélkül időzíthetjük a napelem termelési időszakokra. A fagyasztógépeknek akár 24 órás áramkimaradást is el kell viselniük anélkül, hogy felolvadnának a benne tárolt ételek.

 5. Akkumulátoros eszközökAz akkumulátoros eszközök, pl. robotporszívó, kézi porszívó, laptopok, stb. töltését is időzíthetjük a napos időszakokra.

Hogyan áll fel egy ilyen, a napelemeink termeléséhez igazított rendszer?

Miután összeállítottuk a listát, hogy mely háztartási eszközöket szeretnénk időzíteni, el kell döntenünk, hogy a következő napenergia termeléses időszakban mely eszközöket, és milyen sorrendben szeretnénk indítani.Erre azért van szükség, mert korlátozott teljesítmény áll rendelkezésünkre a napos órák alatt is. Egy 5,3 kilowattórás rendszer például maximum 5 kilowattóra, azaz óránként 5000 watt áramtermelésre képes.
Az energiafelhasználást úgy kell összeállítanunk, hogy az egyszerre működő gépek összesített fogyasztása ne haladja meg a rendelkezésre álló termelést.

Két lehetőséget kombinálhatunk tehát:

 • Néhány fogyasztót egyszerre indíthatunk.
 • Más fogyasztókat viszont úgy kell időzítenünk, hogy az indulási időpontjukra a korábban elindítottak már befejezzék programjukat.

Honnan tudjuk mennyit fogyaszt a háztartási gépünk?

 • Megnézhetjük a gép leírásában, hogy mekkora teljesítményű.
 • Egy okoskonnektor segítségével működés közben megmérhetjük a készülék áramfelvételét, teljesítményét.

Néhány gép teljesítményét tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük egy táblázatba

TípusTeljesítményfelvétel (Watt)
mosógép400-1300
szárítógép1500-2500
mosogatógép1200-1500
fagyasztógép300-700

Egy 4 tagú család elektromos áramfogyasztása egy hónapban a fenti háztartási gépek esetében elérheti a 200-250 kilowattórát. Ha ebből akár 150 kilowattórát megfelelő ütemezéssel saját termelésből tudunk fedezni, akkor jelentősen (akár havi 10 ezer forinttal) csökkenthetjük az áramszámlát.

Mire lesz szükségünk a megvalósításhoz?

Az ábrán sárgával a saját termelés, szürkével az áramszolgáltatótól vásárolt áram, lilával az áramszolgáltatónak eladott áram látható. A 11-12 órai sávban az látható, hogy noha a termelésünk (az ábra felső részén a sárga és a lila összege) meghaladta a fogyasztásunkat (sárga és szürke összege), mégis vásároltunk a szolgáltatótól. Ez azért történt így, mert a termelésünk három fázisra oszlik meg, a pillanatnyi fogyasztásunk viszont egy fázison nagyobb volt, mint az arra a fázisra jutó termelés.
A napelemrendszerünk optimális kihasználásához folyamatosan ismernünk kell a rendszer pillanatnyi termelését, a pillanatnyi fogyasztási igényeket – beleértve a programozott eszközöket is.
Ennek összehangolása otthon automatizálási, más néven okosotthon rendszer segítségével lehetséges.

A rendszerben

 • szükség lesz pillanatnyi fogyasztásmérőkre minden olyan háztartási eszköz esetében, amelyet integrálni szeretnénk,
 • a rendszernek folyamatosan ismernie kell a termelési adatokat
 • és képesnek kell lennie egy olyan logikai program futtatására, amely összehangolja termelést és a fogyasztásunkat.

Mennyit tudunk ezzel megtakarítani?

Egy 5,4 kWh teljesítményű napelemmel éves szinten kb. 6500 kWh áramot termelünk. Tételezzük fel, hogy az éves háztartási elektromos energiafogyasztás ezzel megegyező 6500 kWh.

A grafikonban összefoglaltuk a különböző eseteket és az azokhoz tartozó éves áramköltségeket (bruttó 36 forintos kedvezményes és 70,1 forintos „piaci” tarifával és havi 210 kWh fogyasztási limittel).
Az látszik, hogy a bruttó elszámolás bevezetését követően jóval több áramköltséget tudunk megtakarítani, ha optimalizáljuk a fogyasztásunkat.

Napelemmel és optimalizált fogyasztással

A fogyasztás optimalizálásával és napelemmel még bruttó elszámolás esetén is éves szinten kb. 245 ezer forintot tudunk megtakarítani az elektromos energia költségből.

Az optimalizálás keretében a napelem termelési időszakokban felmerülő normál fogyasztást a saját termelésből fedezzük. Ezen kívül a termelési időszakokra ütemezzük további háztartási gépek működését.

A napelem által termelt elektromos áram optimalizált felhasználása mellett az okosotthon rendszer további lehetőségeket biztosít a rezsink csökkentésére. Több más mellett a fűtés, az árnyékolás megfelelő szabályozásával akár 20 százalékkal is csökkenthetjük rezsiszámlánkat.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!