LOADING...

Rezsicsökkentés házilag okosotthonnal – Így érj el akár 20 százalék megtakarítást

Rezsicsökkentés házilag okosotthonnal: akár 20 százalék megtakarítás

Az energia, gáz, és villanyárak idei drámai emelkedése a magyar háztartásokban sokakat ráébresztett a hatékony energiafelhasználás fontosságára. Miközben a legnagyobb megtakarítást a hőszigeteléssel lehet elérni, igencsak megélénkült a kereslet a napelemek, a hőszivattyúk és a különféle okosotthon megoldások iránt.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy megmutassuk, miként tudunk akár 20 százalék rezsicsökkentést is elérni okosotthon megoldásokkal, nézzük a tényeket.

A magyar háztartásokban az energiafelhasználás legnagyobb része, 71 százaléka a fűtésre megy el. Ez a magas arány sajnos részben annak köszönhető, hogy alacsony a megfelelő hőszigeteléssel ellátott háztartások aránya.

A hűtésre a statisztikák szerint elhanyagolható mennyiséget fordítunk, ami nem meglepő, hiszen az ingatlanok alig 4 százalékában van légkondicionáló berendezés.

Ez magyarázza azt is, hogy a hivatalos adatokban szinte nem is jelenik meg a lakások hűtésének energiaigénye, ami persze félrevezető, hiszen ahol van légkondi, ott a rezsin belül ez szemmel látható tétel. Az Egyesült Államok azon területein, amelyek klímája Magyarországhoz hasonlít és a háztartások 90 százaléka van ellátva légkondicionálóval, a háztartási energia 12 százalékát fordítják hűtésre.

Használati melegvízre 13 százaléknyi energiát fordítunk, főzésre 6-ot, világításra és egyéb háztartás elektronikai készülékre, beleértve mosógép, mosogatógép, szárítógépek, multimédia, 10 százalékot.

Forrás: KSH

A legnagyobb megtakarítást a fűtésen lehet elérni

Ha már túl vagyunk a hőszigetelésen, vagy éppen hiányzik hozzá az az 5-10 millió forint, amiből ez megoldható, akkor elgondolkozhatunk azon, hogy miképpen tudnánk hatékonyabban használni a háztartási energiát.

Az OOTT okosotthon rendszer segítségével a fűtésen, a hűtésen, a háztartási elektronikán, és világításokon sok energiát és így rezsit meg tudunk takarítani.

1. rezsicsökkentés tipp: használjunk okos fűtésvezérlést!

A fűtés programozásával, okos termosztátok és okos termofejek használatával, szobánként, vagy radiátoronkénti szabályozásával, időzítésével akár a fűtési költség 13-20 százaléka megtakarítható. Minél rosszabb a hőszigetelés, annál többet tudunk megtakarítani az időzítéssel és a szobánkénti szabályozással.

Ha a lakásunk már okos termosztátokkal, és/vagy okos termofejekkel van felszerelve, akkor kezdhetjük azzal, hogy végiggondoljuk, a család mikor van otthon általában.

Hétköznapokon, amikor mindenki dolgozik, vagy az iskolában tanul, nem szükséges fűteni a lakást. Ha délután ötig nincs otthon senki, akkor reggeltől 4-ig akár 16 fokig is engedhetjük lehűlni a lakást, elég a 21 fokot akkora elérni, amikor a család hazaér.

Nem is minden szobában van szükség egyforma hőmérsékletre. Miközben a nappaliban, az étkezőben és a dolgozószobában 21-22 fokot szeretnénk, a hálószobában bőven elég a 18-19 fok az alváshoz.

Úgy lehet számolni, hogy ha folyamatosan 1 fokkal lejjebb vennénk a fűtést, akkor 2-5 százalékot tudunk megtakarítani a fűtési energiából. Az előbb bemutatott programozással nem a nap 24 órájában csökkentjük a hőmérsékletet, csak meghatározott idősávokban, akkor viszont több mint 1 fokot is engedhetünk.

Okos használattal a hűtési költségek fele megtakarítható

Programozott árnyékolással, és a légkondicionálók időzítésével akár a hűtésre fordított költségek 50 százalékát is megtakaríthatjuk. A programozott árnyékolás figyeli a kinti fényerőt, a nap állását és ennek megfelelően árnyékolja a lakást, vagy házat.

2. rezsicsökkentés tipp: használjunk okos árnyékolást!

A fénymérő a keleti, vagy déli oldalon van elhelyezve, ha a fényerő egy előre meghatározott Lux értéket meghalad – ezt tapasztalati úton kell megtalálni – akkor élesedik az automatikus árnyékolás. A keleti oldalon a redőnyök, vagy zsalúziák napkelte után 2-3 órával lemennek, delelés előtt 1-2 órával árnyékolnak a déli redőnyök, majd delelés után 1-2 órával már nyitnak a keleti árnyékolók, és végül delelés után 3-4 órával nyitnak a déli árnyékolók is.

Ezzel a technikával egészen szélsőséges mértékben 50-75 százalékkal csökkenthető a légkondicionáló működési ideje és ezzel az áramfelhasználása.

Shelly okos mozgás- és fénymérő

3. rezsicsökkentés tipp: szellőztetéshez szereljünk fel okos nyitásérzékelőt!

Nyitásérzékelőkkel letilthatjuk a légkondi működését miközben szellőztetünk, vagy kinyitjuk az ablakot, így nem vész kárba a nyitott ablakok mellett a hűtési teljesítmény.

 

 

Shelly okos nyitásérzékelő

 

4. rezsicsökkentés tipp: áramtalanítsunk okos konnektorral!

A használati melegvíz, például bojlerek időzítésével az erre fordított energiafelhasználás akár 25 százaléka is megspórolható.

A bojlerek folyamatosan 40-55 fokon tartják a tárolt használati melegvizet. Olyankor is, amikor nincs rá szükség. A reggeli és esti használat között és éjszaka fölöslegesen fűtenek. Valójában elegendő a reggeli és esti használat előtt 1 órával bekapcsolniuk, így akkor van meleg víz, amikor szükség van rá.

A háztartási elektronika szabályozásával, azaz használaton kívüli áramtalanításával ezek energiafelhasználása akár 30 százalékkal is csökkenthető.

A tévék, set top boxok, számítógépek, egyéb multimédia berendezések alvó állapotban is érdemi, összesen akár több tucat wattnyi teljesítményt is felvehetnek. Ez éves szinten több 10 ezer forintos tétel is lehet, amelynek egy részét meg tudjuk takarítani, ha ezeket okos konnektorral vezéreljük, használaton kívül teljesen lekapcsoljuk a hálózatról.

 

Shelly okoskonnektor

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!