LOADING...

Hány fok az ideális a lakásban? Az okos otthon hőmérséklete mindig optimális lehet

A fűtésszezon idején mindenki arra törekszik, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege a lakásban, ám azt csak kevesen tudják, hogy pontosan hány fok az optimális. Az okos otthon hőmérséklete folyamatosan ideális lehet, mert a rendszer lehetőséget ad arra, hogy az ember a saját igényeire szabja a hőfokot. Mindezt úgy, hogy közben még pénzt is spórol rajta.

A megfelelő otthoni klíma azonban nemcsak a komfortérzet miatt fontos. Könnyen megfázhatsz, ha túl hideg van a lakásban, és az is veszélyes, ha túl meleg van. A fűtött lakásból a hidegre kilépve ugyanis borítékolható megfázás, főleg, ha le vagy izzadva. Az okos otthon hőmérséklete állandóan ideális lehet, így ebből a szempontból is biztonságot ad.

Az okos otthon hőmérséklete mindig optimális

Az okos otthonban a központi termosztát és a radiátorok távoli vezérlésével a napirendedhez igazíthatod a hőmérsékletet. Nem kell ablaknyitással vagy a radiátor folyamatos tekergetésével szabályozod a hőfokot, mert az okos fűtés ezt megteszi helyetted.

Hány fok legyen a lakásban?

A szakértők általános vélekedése szerint minden helyiségben más hőmérséklet az ideális, de ott, ahol a legtöbbet tartózkodsz ébren, nyugalmi helyzetben, ott 21-22 Celsius-fokot javasolnak a szakértők – ez általában a nappali. Ennél hűvösebbet, 18-19 Celsius-fokot érdemes tartani a hálószobában, mert a pihentető, mély alváshoz alacsonyabb hőmérséklet kell. Ha úgy érzed, ez kevés, akkor is inkább egy bélelt pizsamával vagy vastagabb takaróval orvosold a problémát, ne a fűtést vedd feljebb.

Okos hálószoba

Fontos, hogy a hűvösebb alvási hőmérséklet csak az egészséges, felnőtt szervezet számára kedvező. A gyengébb immunrendszerűek, vagyis az idősek, a betegek és a csecsemők hálószobájában melegebbre van szükség. Számukra 23 Celsius-fokban állapították meg az optimális hálószobai értéket, a kisgyerekeknek pedig 21 Celsius-fok az ideális alváshoz. Nekik a lakás többi pontján tartózkodva is 2-3 Celsius-fokkal többel kell kalkulálni az általánosnál.

A konyhát sem kell túlfűteni, hiszen itt általában úgyis hővel járó tevékenységeket végez az ember: 20 Celsius-fok alaphőmérséklet ide bőven elég. A fürdőszobában 22 Celsius-fok, a különnyíló mellékhelyiségben pedig 20 Celsius-fok az ideális. Az otthonod két leghidegebb pontja a kamra és az előszoba legyen, utóbbi persze csak akkor, ha van rajta ajtó. A kamrában 14-16 Celsius-fokban biztonsággal tárolhatod a tartós élelmiszereket, az előszobában pedig 16-17 Celsius-fokot is elegendő tartani.

A megállapított értékek persze a személyes igényeknek megfelelően plusz-mínusz egy Celsius-fokot változhatnak. Nagyobb eltéréssel az egészség megőrzése érdekében nem érdemes számolni.

Okos fűtés

Hogyan érd el az ideális hőmérsékletet?

Az okos otthon kényelmi funkcióinak köszönhetően folyamatosan a számodra megfelelő szinten tarthatod a hőmérsékletet. Az okos fűtés három legnagyobb előnye a következő:

Az okos hőmérő segítségével mindig pontosan olyan hőmérséklet lehet a lakásban, amilyet szeretnél. Amikor több órán át távol vagy, nyugodtan hagyhatod csökkentett üzemmódban a fűtést, és akár 16-17 Celsius-fokot is tarthatsz. Így nem melegíted feleslegesen az üres lakást, és a fűtésszámlád is kevesebb lesz. Az okos fűtés távoli vezérlésének köszönhetően azt is beállíthatod, hogy mire hazaérsz, éppen ideális hőfokot érjen el a rendszer, és azt meg is tartsa. Szabályozhatod csak a központi termosztátot is, de külön-külön is megadhatod, hogy az egyes helyiségekben hány fok legyen. Így mindig kényelmesen érezheted magad, még a legnagyobb téli hidegben is.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!