LOADING...

Ideális szobahőmérséklet: Hány fok legyen a lakásban?

A fűtésszezon idején mindenki arra törekszik, hogy ne fázzon, de ne is legyen melege a lakásban, ám azt csak kevesen tudják, hogy pontosan hány fok az optimális. Az okos otthon hőmérséklete folyamatosan ideális lehet, mert a rendszer lehetőséget ad arra, hogy az ember a saját igényeire szabja a hőfokot. Mindezt úgy, hogy közben még pénzt is spórol rajta.

A megfelelő otthoni klíma azonban nemcsak a komfortérzet miatt fontos. Könnyen megfázhatsz, ha túl hideg van a lakásban, és az is veszélyes, ha túl meleg van. A fűtött lakásból a hidegre kilépve ugyanis borítékolható megfázás, főleg, ha le vagy izzadva. Az okos otthon hőmérséklete állandóan ideális lehet, így ebből a szempontból is biztonságot ad.

Az okos fűtésvezérlés alapjai

Az okos otthonban a központi termosztát és a radiátorok távoli vezérlésével a napirendedhez igazíthatod a hőmérsékletet. Nem kell ablaknyitással vagy a radiátor folyamatos tekergetésével szabályozod a hőfokot, mert az okos fűtés ezt megteszi helyetted.

Az intelligens, okos fűtési rendszerrel egyszerre három feladatot is megoldhatunk: 

 1. Az egészségünk megóvása céljából a lakásunkban minden helységben az ott ideális hőmérsékletet állíthatjuk be.
 2. Az egészséges hőmérséklet fontos dolog, de az érzésre ideális hőmérséklet ettől még egyénenként eltérhet.
 3. Jó dolog, ha kellemes hőmérséklet van a lakásban, de az még jobb, ha mindezt a lehető legalacsonyabb rezsiköltséggel sikerült elérni.

Az okos fűtés segítségével mindig az egészséges, kellemes tartományban tudjuk tartani a lakásunk helységeiben a hőmérsékletet olyan módon, hogy a költségeket a lehető legalacsonyabban tartjuk.

Okos fűtésvezérlési rendszerek típusai

Az okos fűtésvezérlés lényege az, hogy egy automatizmus segítségével csak akkor és abban a helységben fűtünk, amikor arra szükség van. Az okos fűtésvezérlési rendszereknek négy fő típusa van:

1. Termostatikus radiátor szelepek: Előnyök, hátrányok, példák

Sok lakásban radiátoros fűtés van. Itt használhatók az okos radiátor termofejek. Akkor tudunk ilyeneket használni, ha a radiátorokon már valamilyen mechanikus termofej van. Ellenkező esetben le kell cseréltetnünk a szelepet tűszelepre egy gépésszel. Előnyük, hogy egyszerűen felszerelhetők és segítségükkel megoldható a radiátorok egyenkénti szabályozása. Hátrányuk, hogy elemesek, így időnként elemet kell cserélni benne. A nagy a választék a piacon belőlük. Néhány típus: TADO, Shelly, Moes. 

Az okos termofejek képesek időzítésekre és távolról mobil applikáción keresztül is vezérelhetők. 

Az egyszerűbb okos termofejek nem képesek a kazán indítására, azaz csak arra alkalmasak, hogy kinyissák a vezérlt radiátor szelepét, vagy elzárják. Ilyenkor a kazán indítását valamilyen más fűtésvezérlő eszköz, tipikusan termosztát végzi. 

Vannak azonban olyan okos termofejek, amely a kazánt is képesek indítani. Ezekkel már önállóan is teljeskörű okosfűtés valósítható meg.

2. Okos termosztátok: Előnyök, hátrányok, példák

A kazánnal előállított meleg vizes fűtésvezérlés legelterjedtebb módja a termosztátos fűtés szabályozás. Ezt korábban egy termosztáttal oldották meg, amely esetenként lehetőséget biztosított időzítésekre, de egy helyről szabályozta az egész lakás, és nem volt hozzá távoli hozzáférés. A legtöbb hagyományos termosztát lecserélhető valamilyen okos termosztátra. Ezek mindegyike képes időzítésekre, valamint mobil applikáción keresztül távoli hozzáférésre. Ez utóbbi segítségével egy téli utazáskor még hazaindulás előtt visszaállítható a termosztáton a kellemes hőmérséklet.

Az egyszerűbb egy termosztátos szabályozás esetén a termosztátok jellemzően kétféle módon vannak bekötve a kazánhoz:

 1. Két vezetékkel van összekötve a kazán és a termosztát. A termosztát lehet elemes, vagy hálózatra bekötött. Ha az utóbbi, akkor a kazánhoz vezető két vezeték mellett még 230V kiállás is található a termosztát helyén.
 2. A termosztát és a kazán nincs összekötve vezetékkel. A termosztát RF rádiós kapcsolatban van a kazánnál elhelyezett aktuátorral. Az aktuátor úgy van bekötve a kazánba, mint egy termosztát. Feladata, hogy a termosztát jelzésére indítsa a kazánt.

Okos termosztátot mindkét bekötési módhoz találunk. Az okos termosztátok választéka nagyon széles: Néhány típus: TADO, Moes, Computherm stb.

Jellemzőjük, hogy vagy az aktuátoruk, vagy egy külön egység csatlakozik a helyi hálózatra. Ez a csatlakozás lehet WIFI-n keresztül, ilyen példéul a MOES termosztát, amelynek aktuátora WIFI-n keresztül csatlakozik a helyi hálózathoz és azon keresztül az internethez. A termosztát csatlakozhat vezetékkel és a hálózathoz. Ez utóbbi esetben – pl a TADO esetében – az „TADO internet bridge” UTP/Lan kábellel kapcsolódik a routerhez, vagy switch-hez. Az internet bridge és a termosztátok pedig valamilyen RF rádió frekvencián kommunikálnak egymással.

Termosztátok vezérlik az elektromos padlófűtést is. Ilyen fűtések esetében rendszerint több termosztátot alkalmaznak, amely megvalósítja a helyiségenkénti szabályozást. Ezen termosztátok lecserélhetők okostermosztátra, amely immár WIFI-n keresztül, mobil applikációval távolról is vezérelhető.

3. Okos klímák és fankoilfűtés: Előnyök, hátrányok, példák

Újabb építésű ingatlanokban kizárólag klímával, vagy fancoilos rendszerrel megoldott hűtés-fűtés rendszerek.  Az új WIFI-s klímák időzíthetők, mobil applikációról távolról is elérhetők. A hőszabályozás minősége azonban sok esetben hagy maga után kívánni valót. Ilyen esetben extra termosztátokkal okosotthon rendszeren keresztül pontosabban szabályozható a klímák által létrehozott hőmérséklet.

A fancoilos rendszerek általában termosztáttal szabályozottak. Okos fancoil termosztátok segítségével megvalósítható a távoli vezérlés és a kifinomult időzítés.

4. Integrált okos otthon rendszerek: Hogyan illeszkedik a fűtésvezérlés az egész otthon automatizálásába?

Az integrált okosotthon rendszerek egyik részfunkciója a fűtés és hűtésvezérlés. A gépészet kiépítésétől függően szobánkként szabályozást, időzítést és természetesen távoli elérést tesznek lehetővé. Előnyük az önálló okos fűtésvezérléssel szemben, hogy 

 • a hűtést is vezérlik.
 • Kiépítéstől függően figyelik a nyílászárókat és nyitott nyílászárók esetén átmenetileg szüneteltetik a fűtést, vagy hűtést.
 • Kiépítéstől függően kezelik az árnyékolást is, ezzel tovább csökkentik a hűtési és fűtési költségeket.
 • Kifinomult időzítési programok állíthatók be, amelyekkel finomhangolható a fűtés és hűtés szobánkkénti, napszakonkénti, vagy a hét napjai szerinti indítása, akár annak a figyelembe vételével, hogy van-e valaki a helységekben.

Hogyan válasszunk okos fűtésvezérlési rendszert?

Meg kell határoznunk a prioritásainkat. Abban az esetben, ha a helyiségenkénti szabályozás a fontos, akkor attól függően, hogy radiátoros, vagy padlófűtéses rendszerünk van más-más megoldásra lesz szükségünk.

Radiátoros rendszer esetén a legegyszerűbb megoldás okos termofejek felszerelése és a termosztát kicserélése okos termosztátra.

Padlófűtéses rendszernél bonyolultabb a helyzet, mert ott meg kell oldani a fűtési körök vezérlését az osztógyűjtőknél. Ez már bonyolultabb feladat, és épületgépészre is szükségünk lesz. Le kell cserélni a szelepeket elektromosan mozgatható szelepekre és egy zónaszabályzóval (zónavezérlő) kell vezérleni a szelepeket és a kazánt. A zónavezérlőt pedig okos termosztátokkal irányíthatjuk.

Amennyiben a távoli elérés, és a finomabb időzítés az elsődleges szempont, akkor elegendő lehet a termosztát cseréje okos termosztára.

Okos fűtésvezérlés kompatibilitása más okos otthon eszközökkel

Az okosfűtés megvalósításával megtehetjük az első lépést az okosotthon kiépítésében. Érdemes tehát olyan rendszert kiépíteni, amely a későbbiekben integrálható okosotthon rendszerbe. Amennyiben az általunk választott fűtésvezérlés Home Asisstant kompatibilis, akkor nem fogunk mellé, később be tudjuk integrálni az OOTT, vagy más Home Assistant alapú okosotthon rendszerbe.

Energiatakarékosság és költséghatékonyság

A leginkább energiahatékony fűtésszabályozás a helyiségenkénti, időzíthető, távolról elérhető és szabályozható rendszer. 

Hány fok legyen a lakásban?

A szakértők általános vélekedése szerint minden helyiségben más hőmérséklet az ideális, de ott, ahol a legtöbbet tartózkodsz ébren, nyugalmi helyzetben, ott 21-22 Celsius-fokot javasolnak a szakértők – ez általában a nappali. Ennél hűvösebbet, 18-19 Celsius-fokot érdemes tartani a hálószobában, mert a pihentető, mély alváshoz alacsonyabb hőmérséklet kell. Ha úgy érzed, ez kevés, akkor is inkább egy bélelt pizsamával vagy vastagabb takaróval orvosold a problémát, ne a fűtést vedd feljebb.

Okos hálószoba

Ideális szobahőmérséklet

Fontos, hogy a hűvösebb alvási hőmérséklet csak az egészséges, felnőtt szervezet számára kedvező. A gyengébb immunrendszerűek, vagyis az idősek, a betegek és a csecsemők hálószobájában melegebbre van szükség. Számukra 23 Celsius-fokban állapították meg az optimális hálószobai értéket, a kisgyerekeknek pedig 21 Celsius-fok az ideális alváshoz. Nekik a lakás többi pontján tartózkodva is 2-3 Celsius-fokkal többel kell kalkulálni az általánosnál.

 • A konyhát sem kell túlfűteni, hiszen itt általában úgyis hővel járó tevékenységeket végez az ember: 20 Celsius-fok alaphőmérséklet ide bőven elég.
 • A fürdőszobában 22 Celsius-fok,
 • a külön nyíló mellékhelyiségben pedig 20 Celsius-fok az ideális.
 • A kamrában 14-16 Celsius-fokban biztonsággal tárolhatod a tartós élelmiszereket,
 • az előszobában pedig 16-17 Celsius-fokot is elegendő tartani.

A megállapított értékek persze a személyes igényeknek megfelelően plusz-mínusz egy Celsius-fokot változhatnak. Nagyobb eltéréssel az egészség megőrzése érdekében nem érdemes számolni.

Okos fűtés

Hogyan érd el az ideális hőmérsékletet?

Az okos otthon kényelmi funkcióinak köszönhetően folyamatosan a számodra megfelelő szinten tarthatod a hőmérsékletet. Az okos fűtés három legnagyobb előnye a következő:

Népszerű okos fűtésvezérlési eszközök és rendszerek bemutatása

Nem teljeskörű lista néhány okosfűtés megoldásra 

 1. TADO
 2. Moes (Tuya) termosztátok, termofejek 
 3. Computherm WIFI-s okostermosztátok 
 4. Shelly okos termofej 
 5. NGBS ICON hűtés-fűtés vezérlés
 6. Wavin Sentio hűtés-fűtés vezérlés

Ezen eszközök segítségével mindig pontosan olyan hőmérséklet lehet a lakásban, amilyet szeretnél. Amikor több órán át távol vagy, nyugodtan hagyhatod csökkentett üzemmódban a fűtést, és akár 16-17 Celsius-fokot is tarthatsz. Így nem melegíted feleslegesen az üres lakást, és a fűtésszámlád is kevesebb lesz. Az okos fűtés távoli vezérlésének köszönhetően azt is beállíthatod, hogy mire hazaérsz, éppen ideális hőfokot érjen el a rendszer, és azt meg is tartsa. Szabályozhatod csak a központi termosztátot is, de külön-külön is megadhatod, hogy az egyes helyiségekben hány fok legyen. Így mindig kényelmesen érezheted magad, még a legnagyobb téli hidegben is.

Az okos fűtésvezérlés telepítése és integrálása 

Lépésről lépésre útmutató az eszköz kiválasztásától a telepítésig meglévő rendszer fejlesztése esetén:
 1. Radiátoros rendszer: Ha van rá lehetőség, azaz tűszelepek vannak a radiátorokon (Ez akkor biztosan így van, ha valamilyen mechanikus termofej van a radiátoron. Ilyenek a 1-5-ig szabályozható termofejek például) akkor használjunk okos termofejeket.
 2. Padlófűtéses rendszer: Cseréljük ki a termosztátot/okat okos termosztátra. ha csak egy termosztát van, és helyiségenkénti vezérlést szeretnénk, akkor a korábban leírtak szerint járhatunk el. 
Lépésről lépésre útmutató az eszköz kiválasztásától a telepítésig új építés, vagy teljes felújítás esetén:
 1. Hőszivattyú: Komolyabb hűtést és fűtést is vezérlő, harmatpont figyeléssel ellátott szabályzásra lesz szükség, használhatunk NGSB ICON, vagy Wavin Sentio rendszert, de ezeken kívül is számos komolyabb rendszer van a piacon. Ezek többsége integrálható okosotthon rendszerbe.
 2. Kazán + légkondi: A helyzet ugyanaz, mint a meglévő rendszereknél leírtak. Légkondiból szerezzünk be WIFI-set, hogy távolról is vezérelhető, illetve okosotthon rendszerbe integrálható legyen.

A legtipikusabb hibák a nem kellő előkészítésből adódnak. Mielőtt bármilyen eszközt vásárolnánk konzultáljunk épületgépésszel, illetve okosotthon szakértővel, hogy ne kelljen fölösleges köröket futni és ne vásároljunk meg olyan eszközöket, amelyeket később nem használunk.

Mennyibe kerülnek az egyes okos fűtésvezérlési eszközök és rendszerek?

Jelentős eltérés van egy-egy egyszerűbb okostermosztát ára és például egy komplett NGBS ICON hűtés-fűtés rendszer ára között. Természetesen szolgáltatásban is ugyanekkora a különbség a rendszerek között. Amennyiben azonban nem mi magunk kívánjuk kiépíteni a rendszert, akkor kérjünk ajánlatot szükség esetén épületgészektől és okosotthon rendszer kiépítőktől.

Egy később okosotthon rendszerbe integrálható okosfűtés vezérlés kiépítésével nem csak költséget tudunk megtakarítani, hanem egészségesebb, komfortosabb körülményeket alakíthatunk ki otthonunkban, ráadásul az ingatlanunk értékét is növelhetjük a rendszer kiépítésével 

A későbbiekben az okos hűtés, és árnyékolás vezérléssel egészíthetjük ki a rendszert, amely további energia megtakarítást és plusz kényelmi funkciókat tesz majd lehetővé. 

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!