LOADING...

Okos otthon kiépítése: mi kell a hibátlan végeredményhez?

Egy okos otthon kiépítése igazán összetett feladat, és a végeredmény nagyban függ attól, hogy hozzáértő személy végezte-e a munkát. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen fázisokból áll a folyamat, hol vannak a buktatók, és kiderül az is, van-e értelme házilag nekiállni a munkának.

Az okos otthon kiépítése

Az okos otthon kiépítésének legnagyobb buktatója, ha a projekt nincs alaposan átgondolva, nem járunk utána, vagy nem hozzáértő módon történik a kivitelezés. Ahhoz, hogy az okos otthon tökéletesen működjön, a kiépítés mindhárom fő fázisának teljesülnie kell, az alábbi sorrendben:

Okos otthon tervezése

Első lépés: felmérés és tervezés

Lényegében itt dől el minden, hiszen a felmérés és a tervezés adja a projekt alapját. Ha ilyenkor valami hibádzik, az később kényelmetlenségeket okozhat. A felmérés során át kell gondolni a lakás adottságait, és ezekből kiindulni. Új építésű ház esetében érdemes a villanyszerelést úgy alakítani, hogy a kapcsolókhoz a fázis mellett a nulla vezetéket is, az alternatív/váltó kapcsolók lámpaszál felőli oldalán pedig a nulla és a fázis vezetéket is vezessék be a szerelők.

A tervezéskor sorra kell venni az igényeket, vagyis, hogy pontosan mit várunk el az okos otthontól. Milyen vezérlőkre, érzékelőkre, funkciókra lesz szükség? Ezeket aztán össze kell vetni a tényleges lehetőségekkel. Itt jön a második potenciális probléma. Tény, hogy az okos rendszerek nagyon sok kényelmi és biztonsági funkciót biztosítanak, de nem árt a realitás talaján maradni az elképzeléseket illetően. Már a legelején jó ötlet szakértői segítséget kérni, hiszen egy ingyenes felméréssel pontosan megállapíthatók az opciók, és az ár is kiszámítható.

Okos otthon hálózat

Második lépés: az eszközök kiválasztása

Az okos otthon kiépítése során elkerülhetetlen az eszközök alapos ismerete, hiszen enélkül lehetetlen egy jól működő rendszert létrehozni. Ehhez fontos sorra venni a meglévő eszközöket, ha vannak, illetve tájékozódni az újakról, valamint arról, hogy milyen alkalmazások és vezérlők állnak rendelkezésre. Utána kell járni a kompatibilitásnak is, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, ha esetleg több gyártótól származnak a kütyük.

Ennek kiküszöbölésére olyan központot ajánlatos választani, ami a legtöbb nagy gyártó termékeivel képes együttműködni. Ilyen az OOTT HUB is, ami számos régi és új eszközzel kompatibilis, sőt még az infra-távirányítós eszközök esetében is megoldható az integrálás.

Okos otthon központ

Harmadik lépés: a kivitelezés

A kivitelezés folyamata és eredménye nagyban függ attól, hogy mennyire profin ment végbe a tervezés és az eszközkutatás. Sokan attól tartanak, hogy egy okos otthon kiépítése hatalmas átalakításokkal, falbontással, fúrással-véséssel jár. Ez nem szükségszerűen igaz: egy jól megválasztott, modern rendszernél elegendő a kapcsolók, konnektorok mögé, a falba süllyesztve szerelni néhány készüléket.

Ám a biztonság érdekében, valamint azért, hogy a telepítés is hiba nélkül menjen végbe, mindenképp célszerű szakértőkre bízni a feladatot a házi megoldások helyett. Az OOTT HUB esetében nincs szükség nagy felfordulással járó munkálatokra. A központ rádiós rendszerrel kommunikál az eszközökkel, és mivel a szoftver alapja nyílt forráskódú rendszer, amit folyamatosan fejlesztenek, évek múlva sem lesz szükség cserére.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!