LOADING...

Okosotthon Kiépítés Lépésről Lépésre – Tippek és Tudnivalók 2023-ban

Az okosotthon kiépítés révén a modern technológia új dimenziókat nyit meg az otthonainkban. Az okosotthon kiépítése nem csupán luxus. Az okos otthon berendezések és rendszerek segítenek az energia megtakarításban, biztonságban tartják otthonunkat és kényelmet nyújtanak mindennapi életünkben.

Az Okosotthonok Jelentősége és Előnyei

Energiahatékony Működés

Az okosotthonok lehetővé teszik az energiafogyasztás optimalizálását. Intelligens termosztátok, fűtés-hűtés vezérlés és energiamenedzsment rendszerek segítségével képesek vagyunk minimalizálni az energiafelhasználást, és ezáltal csökkenteni a számláinkat. 

Biztonság

Az okosotthonok magasabb szintű biztonságot nyújtanak a lakóknak. Riasztórendszerek, szenzorok és videokamerák segítenek megelőzni a betöréseket és más veszélyeket, és azonnal értesítést küldenek, ha valami gyanús történik. 

Kényelem

Az okosotthonok kényelmesebbé teszik mindennapi életünket. A távoli vezérlés lehetővé teszi a világítás, a fűtés, a zárak és más eszközök távoli irányítását egy okostelefon vagy tablet segítségével. Ezen kívül automatizált rendszerek automatikusan reagálnak a környezetváltozásokra, például a fényerősség növekedésére vagy a mozgásra. 

Az okosotthon kiépítés alapjai

Az okosotthon tervezése során számos szempontot érdemes figyelembe venni. Alább felsoroltunk néhány szempontot, amelyek alapján dönthetünk, hogy milyen irányban haladunk tovább az okosotthon rendszer kiépítésében.  

Milyen funkciókat szeretnénk megvalósítani?

Ide tartoznak a fűtés-hűtés vezérlés, az árnyékolás, a világítás, a távoli feszültségmentesítés, a kapuk, az okoszárak, az energia menedzsment, a szenzorok, a tűz- és füstjelzők, a vízfolyásérzékelők, a vízlezárók, a gázelzárók, a mozgásérzékelők, a riasztórendszerek, a fényérzékelők, az árnyékolásvezérlés, a jelenlétmonitorozás és az elektromos fogyasztás/termelés mérése (napelem esetén).  

Minél több és több féle funkciót szeretnénk megvalósítani az okosotthon rendszerünkben annál inkább célszerű valamilyen olyan rendszer mellett letettünk a voksunkat, amelyet fizikailag a lakásban működő okosotthon központ vezérel, mint amilyen példádul az OOTT okosotthon rendszere. Amennyiben csak néhány funkció, például világítások vezérlésére van szükségünk, akkor választhatjuk a felhőszerver alapú rendszereket, mint amilyen például a Shelly, vagy Tuya felhőrendszerek. 

Milyen költségvetés áll rendelkezésre?

 • A „pénz nem számít”: Amennyiben a pénztárcánk nem jelent korlátot, akkor körülnézhetünk a „hagyományos” vezetékes okosotthon rendszerek között is, azok ugyanis általában lényegesen magasabb költséggel építhetők ki, mint egy rádiós, vagy kombinált rádiós/vezetékes rendszer. 
 • Fontos az ár-érték arány: Ha egyformán fontos a sok funkció integrálása, és a költséghatékony megvalósítás, akkor valamilyen rádiós, vagy kombinált rádiós/vezetékes lokális okosotthon központtal bíró rendszert választhatunk, mint amilyen például az OOTT rendszere. 
 • A lehető legkisebb költségvetésből jöjjön ki: Amennyiben a költégcsökkentés oltárán hajlandóak vagyunk a funkciókból és a megbízhatóságból engedni, akkor jöhetnek a felhő alapú rendszerek, Shelly, vagy Tuya felhőrendszer.

Okosotthon kiépítés: Mi a fontosabb? Stabil, zavartalan működés, vagy funkciók bővíthetősége? 

 • Stabilitás mindenek felett, elegendő az ami beépítéskor megvalósul, de az sziklaszilárd legyen. Válasszunk vezetékes rendszert. 
 • Nyitott vagyok új funkciókra, a jövőben is szeretném követni az okosotthon trendeket. Válasszunk valamely nyílt forrás kódú rendszert, mint amilyen az OOTT rendszere.  
 • Az ingatlan, ahová telepítenénk új építésű, felújítás, vagy csak okosotthon rendszerrel szeretnénk kiegészíteni? 
  • új építés, vagy teljes felújítás: Bármilyen rendszer telepíthető, a többi szempont alapján válasszunk. 
  • meglévő ingatlan, nem szeretném szétverni: Valamilyen vezetékmentes, vagy kombinált rádiós/vezetékes rendszert választhatunk. 
 • Vannak-e és milyen meglévő eszközöket, háztartási gépeket szeretnénk integrálni az okosotthon rendszerbe? Már meglevő elektromos redőny, légkondicionáló, termosztátok, elektromos kapu és/vagy garázs integrálható a rendszerbe. Ebben az esetben lokális központtal rendelkező, meglévő eszközök beintegrálását is lehetővé tevő okosotthon központot válasszunk. Többek mellett ilyenek például a nyílt forráskódú szoftvert használó rendszerek, például az OOTT rendszere is. 
 • Nincs, új építés, vagy teljes felújítás. Bármilyen rendszert választhatunk. A kezelni kívánt eszközök és funkciók összeállításánál figyelni kell arra, hogy a választott okosotthon rendszerrel kompatibilis legyenek.  
 • Mennyire vagyunk paranoiások? Félünk a rádióhullámoktól? Amennyiben se Wifi, se mikrohullámú sütő nincs otthon, használjunk vezetékes rendszert. Amennyiben megbízik a technológiában, bármilyen rendszert használhatunk. 

Infrastruktúra: Milyen vezetékek, hálózatok és csatlakozók szükségesek az okosotthon kiépítéshez?

Az infrastruktúra kiépítése attól függ, hogy komolyabb, vezetékezést is lehetővé tevő felújításba kezdünk, vagy új építésről van szó.
Amennyiben új építésről van szó, választhatunk vezetékes rendszert is. Ekkor a szóban forgó vezetékes rendszer igényeinek megfelelő vezetékezést kell kialakítanunk 

 • Tipp 1: Amennyiben nem vezetékes rendszer mellett döntünk, hanem vezetékmentes, vagy kombinált (részben vezetékes, részben rádiós) akkor legalább az alábbi vezetékezéseket célszerű megvalósítani 
 • Tipp 2: A világítás vezérlő kapcsolók esetében normál villanyszerelésnek megfelelő vezetékezésre lesz szükségünk azzal a kiegészítéssel, hogy használjunk mélyített szerelvénydobozokat, vezessék be a nulla vezetéket a kapcsolók mögé, és alternatív (váltó) kapcsolók esetében a lámpaszál felüli kapcsolóhoz vezessék be a nulla és fázist vezetéket is. 
 • Tipp 3: Célszerű a WIFI rendszerhez több szintes ház esetén minden szinten nagyjából a ház középpontjában betervezni egy-egy WIFI access pointot (AP). Ha egy szint nagyobb 70 m2-nél, akkor szintenként 2 AP-val számolunk. Továbbá a teraszokhoz is érdemes tervezni AP kiállást. Az AP kiállásokhoz ethernet/UTP kábelt (minimum CAT5e) kell csillagpontosan kihúzni a gyengeáramú központtól.A gyengeáramú központ lesz az a hely a házban/lakásban,. ahová az internet modem kerül. Itt szükségünk lesz 230V kiállásra, továbbá legalább egy polcra, vagy sok eszköz esetén egy kisebb rackszekrényre. Ide kerül később a router, a switch, az okosotthon központ, a kamera felvevő egység (ha lesz ilyen) 
 • Tipp 4: Ha a tervezünk IP biztonsági kamerákat. (Ezeket kültérre érdemes elhelyezni olyan módon, hogy közterületre ne lássanak rá.) Akkor ezeknek is ethernet/UTP kiállás szükséges ugyanúgy csillagpontosan a gyengeáramú központtól, mint a WIFI-nek 
 • Tipp 5: Ha tervezünk videó kaputelefont, akkor a beltéri egység(ek) és az elosztószekrény (ez a biztosítéktábla, amely nem azonos a gyengeáramú központtal, de lehetnek egymás mellett) között ethernet/UTP kábel, valamint az elosztószekrény és a kültéri egység között ethernet kábel behúzása szükséges. 
 • Tipp 6: Amennyiben nem szeretnénk falat vésni, a világítási körökhöz speciális, nulla vezeték nélküli okos reléket használhatunk.  

A rendelkezésre álló infrastruktúrától függetlenül megvalósítható funkciók: 

 • világítási körök 
 • légkondicionálók integrálása okosotthon rendszerbe 
 • termosztátok, termofejek smart eszközre cserélése 
 • elektromos redőnyök/zsalúziák integrálása okosotthon rendszerbe 
 • szenzorok: füst/tűz, CO, vízfolyás, gaz szivárgás, mozgás, fényerősség 
 • garázs és kocsibeálló kapuk 
 • okos zárak 

Kompatibilitás: Hogyan válasszunk eszközöket, amelyek harmonikusan működnek együtt? 

A felhasználás szempontjai 

 • Magáncélú használat: A korábban említett szempontok alapján választhatunk rendszert. 
 • Airbnb okosotthon: Olyan rendszert válasszunk, amely támogat valamilyen okoszárat, fűtés és hűtésvezérlést, távoli áramtalanítás megoldható vele. Az OOTT rendszere megfelel ezeknek a kritériumoknak. 
 • Intézményi, pl kávézó, étterem: Olyan rendszert válasszunk, amely képes az elektromos fogyasztást mérni, távolról le és felkapcsolni eszközöket, biztonsági kamerákat integrálni, vezérelni a fűtés-hűtést  és szükség esetén az alkalmazottak jelenlétét is képes monitorozni. Az OOTT rendszere megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Lépésről lépésre: Az okosotthon kiépítése 

Okosotthon kiépítés új építés vagy teljes felújítás esetén

 1. Első lépés: Okosotthon rendszer kiválasztása, központi vezérlőegység kiválasztása. Vezetékes, vagy rádiós rendszer. 
 2. Második lépés: Az alapinfrastruktúra kialakítása (vezetékes rendszer esetén vezetékezés, elektromos hálózat, Wi-Fi, stb.) 
 3. Harmadik lépés: Eszközök kiválasztása és telepítése (pl. okos világítás, termosztátok, kapuk, zárak stb) 
 4. Negyedik lépés: Rendszer tesztelése és finomhangolása, forgatókönyvek kialakítása 

Okosotthon kiépítés meglévő ingatlanban, lehetőleg minimális beavatkozással 

 1. Első lépés: Okosotthon rendszer kiválasztása, központi vezérlőegység kiválasztása. Csak rádiós rendszer jöhet szóba. 
 2. Második lépés: Az alapinfrastruktúra kialakítása (vezetékes rendszer esetén vezetékezés, elektromos hálózat, Wi-Fi, stb.) 
 3. Harmadik lépés: Eszközök kiválasztása és telepítése (pl. okos világítás, termostátok, zárak) 
 4. Negyedik lépés: Rendszer tesztelése és finomhangolása, forgatókönyvek kialakítása 

DIY vs. Szakember bevonása: Mikor érdemes saját magunknak nekilátni a kiépítésnek? 

 Mikor érdemes saját magunknak nekilátni az okos otthon kiépítésnek? 

 • Magasszintű IT ismereteink és affinitásunk van beleértve hálózati rendszereket, alapszintű programozói ismeretekkel. Extra villanyszerelésbe is bele merünk vágni (elvben nem szabad, csak szakembernek). Ebben az esetben nekiláthatunk DYI okosotthon kiépítésének lokálisan telepített okosotthon központtal. 
 • Hobbi szinten érdekelnek a kütyük, sok applikációt használunk, de nem vagyunk programozók, se rendszergazdák, hajlandóak vagyunk sok időt áldozni (több tucat óra) a rendszer kiépítésére, beállítására. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy villanyszerelésre van szükség, de elindulhatunk valamilyen felhőalapú rendszer felé, mint a Philips HUE, IKEA, Tuya, Shelly 
 • Érdekelnek a kütyük, sok applikációt használunk, de se időnk, se tudásunk nincs egy okosotthon rendszer kiépítésére: Bízzunk meg profi szakembert 

Biztonsági szempontok: Hogyan biztosítsuk az okosotthon rendszerünk biztonságát? 

Minden okosotthon rendszer sebezhetőségi pontja a vezetékmentes elérhetőség. Akkor is, ha vezetékes okosotthon rendszerünk van, de mobilról is kezelhető, akkor az ugyanúgy sebezhető, mint egy eleve rádiós rendszer. A fő sebezhetőségi pont a WIFI hálózat. Jól beállított, nehezen feltörhető jelszóval ellátott rendszert érdemes használni, és ugyanez igaz magára az okosotthon applikációra, rövid könnyen kitalálható, feltörhető jelszavak nem szabad használni. 

Az adatvédelmi problémák a felhő alapú rendszereknél hangsúlyosak, mint amilyen a Tuya, vagy a Shelly, vagy a Sonoff stb. Ezek a felhőszolgáltatók rendkívül sok adatot megkapnak az otthonunkról az okosotthon használata közben. Amennyiben ez aggodalomra ad okot, akkor kerüljük a felhőalapú okosotthon rendszereket és válasszunk lokális okosotthon központtal rendelkező rendszert  

Mennyibe kerül egy okosotthon kiépítése?

Az OOTT okosotthon rendszer kiépítési költsége a funkcionalitástól függően egy lakásban, vagy házban 5000-15000 Ft/m2 sávban szóródik. A vezetékes rendszerek ennél lényegesen magasabb költséggel valósíthatók meg. 

Ha szeretné megtudni, hogy pontosan mennyibe kerülne az okosotthon kiépítés az Ön esetében, kérjük, használja az OOTT okos otthon kalkulátorát, amely részletes becslést és ajánlatot nyújt az igényei alapján. Okos otthon szakértőink azért állították össze ezt a kalkulátort, hogy minden kötelezettségtől mentesen, gyorsan és egyszerűen fel lehessen mérni, hogy az okos otthon rendszer kiépítése mennyibe kerül az idei évben.

Hogyan bővíthetjük és frissíthetjük az okosotthon rendszerünket a jövőben?

A legtöbb okosotthon rendszer folyamatosan fejlődik és próbál lépést tartani a technika fejlődésével, illetve az újabb és újabb smart eszközök megjelenésével. Alapvető különbség mutatkozik meg azonban a valamely gyártóhoz köthető és a nyílt forráskódú rendszerek között abban, hogy ezt a fejlesztést ki valósítja meg. A gyártók saját maguk fejlesztenek, amelynek megvan az az előnye, hogy valószínűleg megfelelően tesztelt funkciókkal bővül a kínálat, ugyanakkor megvan az a hátránya, hogy bármely gyártó fejlesztői kapacitása véges. 

A nyílt forráskódú rendszereket, pl Home Assistant, amit az OOTT rendszere is használ viszont maguk a felhasználók fejlesztik (mint például a Linux operációs rendszert). A Home Assistant rendszert például több száz ezren használják. Ennek megfelelően a fejlesztők száma is jelentősen meghaladja a gyártók saját fejlesztői kapacitását. Hátrányuk viszont az, hogy esetenként nem kellően kitesztelt szoftverek jelennek meg. Ezek azonban nem települnek automatikusan, ezért megfelelő óvatossággal kezelhető ez a probléma. 

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!