LOADING...

Az okos otthon villanyszerelése: erre érdemes előre odafigyelni

Ha okos otthont (smart home) építesz van néhány feladat, amit előre át kell gondolni azért, hogy a leendő rendszeredet majd könnyű legyen telepíteni. Fontos, hogy az előkészítő munkákat mindenképpen szakemberre, villanyszerelőre kell bízni és azzal érdemes számolni, hogy a teljes előkészület az építési költség pár százalékát teszi majd ki.

Fontos, hogy előre gondolkodjunk az okos otthon villanyszerelésnél

Amikor építettük a házunkat az építész megkérdezte, hogy szeretnénk-e „légkondi előkészítést”, amivel később gyorsabban, a falak vésése, újravezetékelés és átvezetékelés nélkül egyszerűen lehet majd bekötni a légkondit. Kértük, és ez később rengeteg pénzt és időt is megspórolt nekünk. Ha okos házat (otthon automatizálást) szeretnél, érdemes átgondolni mire lesz szükséged/igényed, melyik okosmegoldásnál mit kell figyelembe venni, hogyan érdemes előkészülni rá.

Az okos hűtés és az okos fűtés előkészítés

Egy okos fűtéssel vagy okos hűtés rendszerrel nem csak rengeteg kényelmi funkció érhető el, hanem jelentős költségmegtakarítás is. A hűtéssel lesz könnyebb dolgunk, hiszen az inverteres (okos)légkondidhoz semmiféle előkészület nem kell a jó wifi jelen kívül (és átgondolt vezetékezés).

Ha van NGBS vezérlésed az még nagyobb előrelátásról tesz tanúbizonyságot. Ez a padló és mennyezet fűtés/hűtést vezérlő rendszer a hőszivattyús megoldásokat is kiválóan kezeli, de bármilyen kazánnal is használható, ráadásul az OOTT okos otthon rendszerbe integrálható.

Ha kazán + radiátor vagy kazán + padlófűtés kombinációban gondolkodsz ahhoz nem kell különösebben előkészülni, hiszen egy termosztátot, vagy egy radiátorvezérlőt utólag is „fel lehet okosítani”. Döntés kérdése, hogy egyből így épül a házad, vagy utólag cseréled le az eszközöket. A termosztátokkal ugyanez a helyzet: ha szeretnéd egyből okostermosztátot építtetsz be, de akár utólag is átgondolhatod.

Az okosárnyékolás

Kétféle okosárnyékolási megoldással élhetsz. Az egyik, ha nyomógombbal vezérled a redőnyöket, árnyékolókat: ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a villanyszerelő a motorok normál bekötése mellett a nyomógombokhoz a nulla vezetéket is bekösse. Ha nem nyomógombos, akkor rádióvezérelt az okosredőnyöd. Ilyen például a legtöbb RF 433-as távirányítós vagy a Smarthome BIDI rendszerek. Mindkét megoldás integrálható az OOTT rendszerébe.

Az okosvilágítás

A leendő okosvilágításod kialakításához kell a legtöbb figyelem. Fontos, hogy a kapcsolók mögötti szerelvénydobozba mindenhol legyen nulla vezeték is. Ha alternatív (azaz váltókapcsoló) kerül oda, akkor a lámpaszál (Vagy kapcsolószál. Az alternatív/váltó kapcsolók közül az a kapcsoló, ahonnan a kapcsolt fázis már közvetlenül a lámpákhoz megy.) felőli oldalon kell fázis is. (Ezt a villanyszerelők értik, elég számukra elmondani) Érdemes minden esetben mélyített szerelvénydobozt használni.

Ha ezekre figyelve épült ki a rendszer akkor bármilyen mechanikus, vagy érintőkapcsolót lehet használni az OOTT okosvilágításhoz. Ha érintőkapcsolót szeretnél akkor arra kell figyelned majd, hogy nullás érintőkapcsoló legyen.

Az okosotthon lelke az erős wifi

Egy okosotthon esetében rendkívül fontos, hogy stabil és erős legyen a wifi. Már a szolgáltató kiválasztásakor érdemes ezt figyelembe venni, illetve jelezni, hogy okosotthon a végcél. Kérdezz rá, hogy pontosan milyen segítséget tudnak ehhez nyújtani, melyik csomagjuk a megfelelő? Az internetszolgáltató által biztosított megoldás gyakran nem képes megfelelően lefedni az egész lakást. Ilyen esetben több, LAN kábelen (lehet mesh hálózat is, azaz a második, harmadik stb access point csak 230V tápot kap és rádión keresztül kapja az internetet az egy darab vezetékkel LAN-ra kapcsolt access pointtól, de ez a megoldás egy picivel kisebb sávszélességet biztosít.) bekötött wifi access pointot érdemes használni. Fontos, hogy egy (és ne több különböző SSID-vel ellátott) hálózatot hozzunk létre, minden access point ugyanazt az SSID/jelszó párost sugározza.

 

Okosotthon eszközök, amelyekre nem kell felkészülni

Van néhány olyan okosotthon eszköz, aminek a használatára nem szükséges felkészülni. Az okos elektromos kapu például semmi mást nem igényel, mint áramot nincs szükség extra előkészületre. A különböző érzékelők és szenzorok sem igényelnek előkészítést, bármilyen otthonba integrálhatóak. Még a vízelzárónál is csak egy csapra és s csap közelében 230V kiállásra lesz szükség és egy DSC riasztó is integrálható az OOTT okos otthon rendszerbe utólag mindenfelé előkészület nélkül.

 

Ki készítse elő az okos otthonod villanyszerelését?

Vannak olyan tapasztalt szakembereink, akik akár egy teljes ingatlanfejlesztés összes lakásának összes okosotthon előkészületét megoldják. De természetesen egy önálló családi háza vagy lakás okosotthon rendszer előkészítését is vállaljuk. Kattints és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Okos Otthon Villanyszerelés Tippek

Az okos otthon villanyszerelés során fontos, hogy biztonságosan és hatékonyan végezzük el a munkát, miközben maximalizáljuk az okos eszközök előnyeit. Íme néhány tipp az okos otthon villanyszereléshez:

  1. Tervezzünk előre: Mielőtt bármilyen munkába kezdenénk, tervezzük meg az okos otthon rendszerünket. Döntsük el, mely eszközöket szeretnénk integrálni, és hol lesznek elhelyezve.
  2. Válasszunk megfelelő eszközöket: Válasszunk olyan okos eszközöket, amelyek kompatibilisek egymással és a meglévő villanyszerelési rendszerünkkel.
  3. Biztonság a legfontosabb: Mindig kapcsoljuk ki az áramot a munkaterületen, és használjunk feszültség-tesztelőt, hogy biztosan nincs áram az adott vezetéken.
  4. Központi vezérlő: Fontoljuk meg egy központi vezérlő egység beszerzését, amely összeköti és koordinálja az összes okos eszközt.
  5. Ellenőrizzük a Wi-Fi erősségét: Ellenőrizzük a Wi-Fi jel erősségét azokon a helyeken, ahol okos eszközöket szeretnénk elhelyezni. Esetleg szükségünk lehet egy Wi-Fi jelerősítőre.
  6. Energia-megtakarítás: Válasszunk energiatakarékos okos eszközöket, például okos termosztátokat vagy okos világítást, amelyek automatikusan kikapcsolnak, ha nincs rájuk szükség.
  7. Modularitás: Válasszunk olyan rendszert, amely lehetővé teszi az új eszközök könnyű hozzáadását a jövőben.
  8. Szakértelem: Ha nem vagyunk biztosak a villanyszerelési készségeinkben, fontoljuk meg egy szakember megbízását vagy egy tanfolyam elvégzését.
  9. Tesztelés: Miután befejeztük az összes telepítést, teszteljük az összes eszközt, hogy biztosan működnek-e, és kommunikálnak-e egymással.

Az okos otthon villanyszerelés során a legfontosabb a biztonság és a hatékonyság. Ha nem vagyunk biztosak a képességeinkben, mindig forduljunk szakemberhez.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!