LOADING...

Okos otthon ötletek őszre és télre: így spórolj több ezer forintot!

Az okos otthon ötlete általában a kényelem iránti vágy miatt merül fel az emberben, akár házilag, akár profi segítséggel valósítja meg a projektet. A tervezés során sokaknak csak a komfort lebeg a szemük előtt, pedig egy okos otthonnak más előnyei is vannak. Támogatja többek közt a kiadások csökkentését, az energia hatékonyabb felhasználását.

Az őszi, téli időszakban, különösen hasznos lehet, ha nem kell mindent észben tartanod, és a lakás a kezed alá dolgozik. Mivel ilyenkor rövidebbek a nappalok, több áramot használunk, és a fűtésszezon is plusz kiadást jelent, ezért nem árt élni az okos otthon nyújtotta lehetőségekkel.

Az okos otthon előnyei

Összegyűjtöttünk néhány okos otthon ötletet, amelyek hozzájárulnak, hogy maximálisan kihasználd a smart home előnyeit a hideg évszakokban is.

Csökkentsd a fűtésszámlát!

Ha az okos fűtést választod, lehetőséged nyílik arra, hogy csak akkor temperálj be a lakásban, amikor otthon vagy. Hiszen teljesen felesleges folyamatos 23-25°C-ot tartani, amikor akár egész nap nem tartózkodik ott senki. Annál viszont nincs jobb érzés, amikor a kinti hidegből kellemes, optimális hőmérsékletű szobába lépsz be, amelyhez előzőleg már beprogramoztad a központi termosztátot.

Reggelente, ha elmész otthonról, leveheted, vagy akár ki is kapcsolhatod a fűtést, és beállíthatod, hogy az érkezésed előtt lépjen újra működésbe. Ezt előre is megteheted, de ha változik a program, akár távolról is vezérelheted az okos otthon fűtését. Mivel a radiátorokat egyenként is szabályozhatod, fűtheted csak azokat a helyiségeket intenzíven, ahol ténylegesen jelen vagy. A fürdőszobában például tarthatsz meleget, a konyhában hűvösebbet, vagy ahogyan tetszik.

Ez a fűtésszámládon is meglátszik majd, hiszen csak akkor fogyasztasz, ha otthon vagy. Egy átlagos munkahetet tekintve ez legalább 40 óra spórolást jelent, vagyis hetente több mint másfél napnyi felesleges fűtéstől megkíméled magad.

Az okos termosztátot nem kell kézzel állítani, automatikusan tartja a megadott hőmérsékletet.

Energiatakarékos nyugalom

Ha veled is megesett már, hogy haza kellett rohannod ellenőrizni, kihúztad-e a vasalót, vagy lekapcsoltad-e a kenyérpirítót, tudod, mennyire bosszantó egy ilyen helyzet. Nemcsak a tűzveszély elkerülése miatt életbevágó, hogy ezekről gondoskodj. Azért is fontos, hogy ne keletkezzen felesleges áramfogyasztás, főleg ősszel és télen, amikor egyébként is gyakrabban és több ideig használunk áramot. Egy kapkodós reggel után talán csak órákkal később fészkeli be magát a fejedbe a nyugtalanító gondolat, hogy elfelejtettél valamit. Erre is megoldást nyújthat az okos otthon a különböző érzékelőknek köszönhetően.

  • Az okos konnektor értesítést küld a telefonodra, ha bedugva hagytál valamit, így távolról áramtalaníthatod azt.
  • Az okos hőmérő pillanatokon belül riaszt a mobilodon, ha nyitva maradt a hűtőajtó, így nem kell a leolvadt fridzsider látványára hazaérned.
  • A mozgásérzékelős világításnak köszönhetően nem kell fel-le kapcsolgatnod a lámpákat, így nem is fogod egész napra úgy felejteni a villanyt.

Okos otthonban nincs több bekapcsolva felejtett vasaló

Az okos otthon biztonsága

Bár a vakációnak már vége, az őszi hosszú hétvégéken és a decemberi ünnepek alatt talán még többen elutaznak néhány napra, mint nyáron. Sajnos Murphy dolgozik: a sors szereti a csőtöréseket olyankorra időzíteni, amikor épp nem vagy otthon, és nincs is lehetőséged tíz perc alatt hazaugrani. Az okos otthon ötletes részei a szenzorok, amelyek erre is megoldást jelentenek. A nedvességérzékelők bármilyen vízzel kapcsolatos anomália esetén értesítést küldenek a mobilodra. Képesek arra is, hogy utasítás esetén elzárják a főcsapot. Így, ha már meg is történt a baj, legalább nem romlik a helyzet, amíg a szerelő odaér.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!