LOADING...

Mire jó az okos konnektor? Nem csak pénzt spórolunk vele, de biztonságot is nyújt

A lakásunkban vagy házunkban levő konnektorok okosítása, azaz okos konnektorok alkalmazása több szempontból is hasznos. Az így csatlakoztatott eszközök, mint például az elektromos autótöltő, szauna, vasaló, kávéfőző, éjjeli szekrény lámpa, vagy állólámpa, hajsütő, gofri- és melegszendvics sütő bárhonnan, távolról kezelhető és vezérelhető, kapcsolható, időzíthető, fogyasztása nyomon követhető. Növelhető az otthon biztonsága a tűzveszélyes háztartási eszközök automatikus lekapcsolásával.

Bevezetés: Az Okos Konnektor fontossága és Előnyei

 • Mi az okos konnektor?
  Az okos konnektor (okos dugalj) tulajdonképpen egy olyan ki és bekapcsolható konnektor, amely távirányítható, programozható és időzíthető.
 • Az okos konnektorok szerepe az otthoni automatizálásban.
  Okos konnektorokkal bármilyen kisfeszültségű, azaz 230V-os elektromos eszközt távirányíthatunk, időzíthetünk, vagy programozhatunk. Egyes típusok lehetővé teszik az elektromos áramfogyasztás monitorozását.
 • Az energiahatékonyság és kényelem előnyei.
  Az áramfogyasztás valós idejű monitorozása elősegíti a fogyasztás tudatosságot. Ez az első lépés a rezsicsökkentés útján. A távoli lekapcsolási és időzítése lehetőség már ténylegesen csökkentheti a fogyasztást.

Hogyan Működik az Okos Konnektor?

 • Kommunikáció más okos eszközökkel.
  Ahhoz, hogy okos konnektor más eszközökkel is tudjon kommunikálni, vagy más eszközök (Pl: hőmérséklet szenzor) tudják vezérelni, párosítani kell vagy egy lokálisan a lakásban elhelyezett okosotthon központtal, vagy valamilyen internetes felhőszolgáltatáshoz kell csatlakoztatni. A felhőszerveren keresztül, azaz okosotthon központ nélkül működő okos konnektorok még otthon is csak folyamatos internet kapcsolattal vezérelhetők mobilról. Abban az esetben, ha van telepített okosotthon központ a lakásban, akkor beállítástól függően nem szükséges az élő internetkapcsolat az okoskonnektor mobilról vezérléséhez.
 • Távoli elérés lehetőségei.
  AZ okos konnektorok, típustól függően, valamilyen rádiós csatornán keresztül kommunikálnak a távirányító eszközzel. Ez lehet RF433 Mhz – ilyenek az egyszerű távirányítós okos konnektorok – vagy WIFI, Zigbee, Z-Wawe, Bluetooth rádiós protokoll. Az okos konnektor vagy egy távirányítóval, vagy mobil applikációval, illetve böngészőből egy dedikált okosotthon központtal, vagy felhőszolgáltatáson keresztül távirányítható, programozható.

Okos Konnektorok Megjelenési Formái

 • Falba dugható, „mobil” okos konnektor. Ezek bármelyik konnektor aljzatba bedughatók és magába az okoskonnektorba csatlakoztatható egyéb konnektor. Az ilyen okos konnektorokon általában van egy kapcsoló és így manuálisan is kapcsolhatók.
 • Beépített okos konnektor. Ezek adott esetben teljesen hétköznapi konnektornak néznek ki, de igazából egy okos relé van beépítve a konnektor mögé a falba. Ezek az okos konnektorok csak távvezérléssel kapcsolhatók.

Az Okos Konnektorok Fő Funkciói

Miért érdemes beszerezni okos konnektort? Néhány példát mutatunk

Lefekvés után az ágyból is kikapcsolhatjuk a lámpákat

Este, ha már letettük a gyerekeket, és végre kényelmesen elhelyezkedtünk az ágyban, nem kell felkelni, ha eszünkbe jut, hogy a nappaliban bekapcsolva hagytuk az állólámpát. Egyszerűen a mobilon kikapcsoljuk, és indulhat is a pihentető alvás.

Friss kávé a megadott időben

Az este bekészített elektromos kotyogós kávéfőzőnknél beállíthatjuk, hogy minden hétköznap reggel 6-ra főzze meg a presszónkat, hiszen nincs is jobb annál, mint a friss kávé illatára ébredni.

Megmutatja, mennyibe kerül az elektromos autónk üzemanyag fogyasztása

Az elektromos autónk környezetbarát szerepe is igen fontos, de jó tudni, hogy konkrétan mennyibe kerül a töltése. Ha okos dugaljt teszünk a töltő és hálózat közé, pontos képet kapunk arról, mennyit fogyaszt az autónk, vagyis mennyibe kerül az üzemanyag.

időzíthető, távolról kapcsolható elektromos autótöltő

Szaunázás megadott időre, pazarlás nélkül

A téli estéken jólesik beülni egy alapos szaunázásra otthon. Mivel a szauna kifejezetten magas fogyasztású eszköz, így érdemes csak a használat előtt felfűteni. Hazaindulás előtt egy gombnyomás a mobilon, és a megadott időre a szauna felfűti magát a tökéletes hőfokra. De ezen kívül nagyszerű segítőnk abban is az okos dugalj, hogy megnézzük, mennyit fogyaszt pontosan.

Pontos képet ad az energia fogyasztásunkról

Az okos konnektorok különösebb szerelés nélkül telepíthetők, okos otthon rendszerünk pedig bármikor bővíthető még több okos dugaljjal.

A háztartásban levő eszközök minél nagyobb számban történő csatlakoztatása ilyen módon pontos képet nyújt az elektromos energiafogyasztásunkról. Így lehetőséget biztosít a tudatos energiatakarékosságra, ha a használaton kívüli eszközöket akár időzítve, akár manuálisan lekapcsoljuk.

HMV cirkuláció kapcsolás és időzítés

A család igényeinek megfelelően időzíthetjük a használati melegvíz cirkulációt a házban. Energiát tudunk ezzel megtakarítani.

Elektromos bojler időzítés

Az igényekhez és/vagy a napelemes áramtermelésünkhöz igazítva kapcsolhatjuk az elektromos bojler fűtését.

Szendvicssütő időzített kikapcsolás

Ha a gyerekek bekapcsolva hagynák, az okos konnektor majd az előre beállított idő után kikapcsolja a szendvicssütőt.

Multimédia távoli áramtalanítás

Távollét alatt kikapcsolhatjuk az összes multimédia eszközt.

Hangvezérlés

Apple Home, Google Home, vagy Alexa közreműködésével hangvezérléssel is kapcsolhatók az okos konnektorok

Otthonlét szimuláció kapcsolása távolról

Néhány okos konnektorral és ezekbe csatlakoztatott állólámpával távollétünk esetén is időzítve kapcsolhatjuk ezeket azt a látszatot keltve, hogy otthon vagyunk.

Az Okos Konnektorok és Biztonság

 • Biztonságosabb otthon
  Nem csak kényelmet, de biztonságot is nyújt az okos dugalj. Az okos konnektorokkal biztonságosabbá tehetjük otthonunkat. Megelőzhetjük a bekapcsolva felejtett szendvicssütő, szauna, vagy vasaló által kialakuló esetleges lakástüzet.

A legtöbb nő félelme, hogy a reggeli kapkodós vasalást, hajsütést követően vajon kihúzta-e a konnektorból az eszközöket. Ha okos dugaljt használunk, bárhol kikapcsolhatjuk az adott konnektort, így nem kell szorongva várni, hogy hazaérjünk, és megnézzük, valóban bekapcsolva hagytuk-e a vasalót.

 • Adatvédelem és személyes adatok kezelése.
  Az internetes felhőszolgáltatáson keresztül, mobil applikációval vezérelhető okos konnektorok telepítése során sok információt meg kell osztani a felhőszolgáltatóval. Akit ez zavar, az dedikált lokálisan elhelyezett okosotthon központot használjon.
 • Biztonsági intézkedések a külső fenyegetések ellen.
  Az okos konnektorok külső fenyegetései ugyanazok mint bármely otthoni hálózat, vagy okosotthon rendszer esetében. Jól beállított routerrel és tűzfallal, nehezen feltörhető jelszavakkal védekezhetünk a feltörés ellen.

Hogyan Válasszunk Okos Konnektort?

 • Kompatibilitás a meglévő rendszerrel.
  Amennyiben már van telepítve valamilyen okos otthon rendszerünk, akkor értelme szerűen azzal kompatibilis okos konnektort szerezzünk be. Itt elsősorban a rádiós kommunikáció módja (protokoll), azaz WIFI, Zigbee, vagy Z-Wave, esetleg RF433 MHz-es rendszerű eszközeink vannak. Többféle gyártó által forgalmazott okos konnektort használhatunk, a fontos a rendszerünkhöz illeszkedő protokoll.
 • Felhasználói élmény és alkalmazás minősége.
  A különféle okos konnektor gyártók saját, felhőszolgáltatást igénybe vevő mobil alkalmazásai funkcionalitásban nem nagyon térnek el egymástól. A legtöbbet Apple Home alkalmazással is lehet használni. Amiben inkább eltérhetnek, hogy milyen teljesítményt tud kapcsolni (általában 10-16 A a terhelhetőségük), illetve, hogy mérik-e az áramfogyasztást.

Egy alaposan átgondolt okos otthon rendszer (OOTT hub) még számtalan biztonsági és kényelmi funkciót nyújthat számunkra.

Gyakran ismételt kérdések az okos konnektor, okos dugalj és okos aljzat témában

 1. Mi az az okos konnektor?
  • Egy eszköz, amely lehetővé teszi a hagyományos elektromos eszközök okostelefonon vagy más intelligens eszközön keresztüli vezérlését.
 2. Hogyan működik az okos dugalj?
  • Az okos dugalj RF433 MHz rádió, Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál egy központi vezérlővel vagy okostelefonnal, lehetővé téve a távoli vezérlést.
 3. Milyen előnyei vannak az okos aljzatnak?
  • Energia-megtakarítás, időzített be- és kikapcsolás, távoli vezérlés és az eszközök állapotának nyomon követése.
 4. Mennyire biztonságos az okos konnektor?
  • A legtöbb modern okos konnektor biztonsági protokollokkal rendelkezik, de fontos a rendszeres frissítés és a biztonsági beállítások ellenőrzése.
 5. Milyen eszközökhöz használható az okos dugalj?
  • Lámpákhoz, kávéfőzőkhöz, ventilátorokhoz és szinte bármilyen más hagyományos elektromos eszközhöz.
 6. Hogyan telepíthető az okos aljzat?
  • Általában egyszerűen csatlakoztatható a meglévő aljzathoz, és egy mobilalkalmazáson keresztül konfigurálható.
 7. Mennyibe kerül egy okos konnektor?
  • Az árak változóak a márkától és a funkcióktól függően, de sok költséghatékony opció is elérhető a piacon.
 8. Milyen távolságból vezérelhető az okos dugalj?
  • Attól függ: Abban az esetben, ha az okos konnektor valamilyen lokálisan telepített okosotthon központon keresztül, vagy felhő alapú szolgáltatáson keresztül kezelhető, akkor bárhol a világon, ahol internetkapcsolat áll rendelkezésre. Bluetooth esetén a hatótávolság korlátozott.
 9. Milyen platformokkal kompatibilis az okos aljzat?
  • A legtöbb okos aljzat kompatibilis az Android és iOS rendszerekkel, és egyesek az Amazon Alexa vagy Google Home, és Apple Home platformokkal is működnek.
 10. Van-e energiafogyasztása az okos konnektornak, ha nincs használatban?
  • Igen, minimális energiafogyasztása van, de sokkal kevesebb, mint az aktív használat során.
TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!