LOADING...

Otthonfelújítási Támogatás 2024 – Minden, amit eddig tudni lehet

A 2024-es otthonfelújítási programról szóló hírek izgalmas lehetőségeket rejtenek magukban a lakosság számára. Az állami támogatás célja nemcsak az otthonok modernizálása, hanem az energiahatékonyság és fenntarthatóság előmozdítása is. A következőkben bemutatjuk, hogy miért fontos ez a program, és hogyan segíthet az otthonok energiahatékonyabbá tételében.

Otthonfelújítási Támogatás 2024 Kisokos

1. Milyen célból vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás célja az otthonok energiahatékonyságának növelése, valamint a korszerűsítésükhöz szükséges felújítási munkálatok támogatása, például hőszigetelés, nyílászárók cseréje, fűtés- és melegvíz-rendszer korszerűsítése.

2. Kik vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást?

Az otthonfelújítási támogatás minden ingatlantulajdonos számára elérhető, aki megfelel az előírt feltételeknek és az igényléshez szükséges jogi követelményeknek.

3. Mik az energiahatékonysági követelmények?

A felújításnak legalább 30 százalékos energiahatékonysági javulást kell eredményeznie, amelyet a felújítás előtt és után készült energetikai tanúsítványokkal kell igazolni.

4. Milyen típusú felújításokra lehet a támogatást fordítani?

Az otthonfelújítási támogatás kizárólag az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. A támogatás hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, valamint a fűtés- és melegvíz-rendszer korszerűsítésére fordítható.

5. Mikor és hogyan lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 18-i tájékoztatása szerint várhatóan június 3-tól igényelhető a hitel a kereskedelmi bankok MFB Pontjain. A hitelintézetek által működtetett MFB Pontok összesen 266 bankfiókban lesznek elérhetők az ügyfelek számára, melyek összesen 134 járásban találhatók majd. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig nyit, míg további 138 bankfiók június 30-ig lesz elérhető az ügyfelek számára.

6. Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?

Az igényléshez általában szükséges lehet az ingatlan tulajdoni lapja, az ingatlan helyrajzi száma, valamint a tervezett felújítási munkálatok részletes leírása és költségvetése.

7. Milyen előnyökkel jár az otthonfelújítási támogatás igénybevétele?

Az otthonfelújítási támogatás igénybevételével az ingatlantulajdonosok csökkenthetik az otthonuk energiafogyasztását és fenntartási költségeit, miközben hozzájárulnak a környezetvédelemhez és javítják az otthonuk komfortját és értékét.

 

Útmutató az Otthonfelújítási Támogatás 2024-hez: Az Energiahatékony Okosotthonok Irányába

Az otthonfelújítási programról szóló friss hírek nemcsak az otthonok megújulásáról szólnak, hanem az energiahatékonyság és az okosotthonok felé történő elmozdulás fontosságáról is tájékoztatnak. Az új programmal lehetőség nyílik az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére, miközben az okosotthonok technológiájának integrálása új lehetőségeket kínál az energiahatékonyság terén.

Energiatakarékosság az Otthonfelújítási Programban

Az otthonok energetikai korszerűsítése kulcsfontosságú lépés a fenntartható jövő felé. Az új program lehetővé teszi, hogy az ingatlanokban olyan munkálatokat végezzenek, amelyek jelentősen csökkentik az energiafelhasználást és környezetbarátabbá teszik az otthonokat. Az energiahatékony megoldások között szerepelhet például az épület hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer modernizálása és a használati melegvízrendszer korszerűsítése.

A felújítás után az ingatlannak legalább 30%-os energiamegtakarítást kell elérnie, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Ez a követelmény ösztönzi az ingatlantulajdonosokat a hatékonyabb energiafelhasználás felé, hozzájárulva ezzel a környezetvédelemhez és csökkentve az energiaszámlákat.

Okosotthonok és Energiahatékonyság

Az okosotthonok technológiája segíthet maximalizálni az energiahatékonyságot és kényelmesebbé tenni az otthonokat. Az okosotthon rendszerek lehetővé teszik az ingatlantulajdonosok számára, hogy távolról is irányítsák és ellenőrizzék az otthoni energiafogyasztást és környezeti beállításokat.

Például az intelligens fűtés- és hűtésrendszerek automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet az otthonban, az energiafogyasztás optimalizálása érdekében. Az okos világítási rendszerek pedig automatikusan kikapcsolhatják a lámpákat, amikor nincsenek otthon az emberek, vagy éppen bekapcsolhatják azokat, amikor valaki belép a helyiségbe.

Az okosotthonokkal együtt járó energiahatékonysági funkciók jelentős megtakarítást eredményezhetnek az energiaszámlákon, miközben kényelmes és modern otthoni élményt biztosítanak.

Rezsicsökkentés és Energiahatékonyság okosotthonnal: akár 20 százalék megtakarítás

Mielőtt rátérnénk arra, hogy megmutassuk, miként tudunk akár 20 százalék rezsicsökkentést is elérni okosotthon megoldásokkal, nézzük a tényeket.

A magyar háztartásokban az energiafelhasználás legnagyobb része, 71 százaléka a fűtésre megy el. Ez a magas arány sajnos részben annak köszönhető, hogy alacsony a megfelelő hőszigeteléssel ellátott háztartások aránya.

Az Otthonfelújítási Program segítségével lehetőségunk van a hőszigetelés javítására, de további opciók is rendelkezésre állnak az energiahatékonyság növelésére.

Az OOTT okosotthon rendszer kiemelkedő segítséget nyújt ezen a téren, lehetőséget adva a fűtés, hűtés, háztartási elektronika és világítás intelligens irányítására, mely által jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A fűtés intelligens programozásával és okos termosztátok, valamint termofejek alkalmazásával, akár szobánkénti vagy radiátoronkénti szabályozással, 13-20 százalék megtakarítás érhető el a fűtési költségek terén. Különösen érdemes ezt figyelembe venni rosszabbul szigetelt otthonok esetében, ahol az időzített fűtés és a szobánkénti szabályozás még nagyobb előnyöket jelenthet.

Az otthoni rutinok figyelembevételével további megtakarítások érhetők el. Például hétköznapokon, amikor senki sincs otthon, lehet csökkenteni a fűtést, és csak akkor emelni vissza a hőmérsékletet, amikor a család hazatér. Ezenkívül a különböző helyiségek eltérő hőmérsékleti igényeinek figyelembevételével további optimalizálás érhető el.

Okos otthon megoldásokkal a háztartási elektronika energiafelhasználása is jelentősen csökkenthető, akár 30 százalékkal is Az okos konnektorok használatával tovabbi  megtakarítások érhetők el. Például a bojlerek időzített működtetésével akár 25 százalék energiamegtakarítás is elérhető, miközben biztosítva van a melegvíz elérhetősége a szükséges időpontokban. További költségmegtakarítás érhető el az okos konnektorokkal a nem használt készülékek kikapcsolásával vagy alvó állapotba helyezésével 

Ezek az okosotthon megoldások nemcsak pénzt takaríthatnak meg a háztartásokban, hanem hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez is az energiahatékonyság növelése révén.

Otthon és Lakásfelújítási Pályázat és Finanszírozás

Az Otthonfelújítási Programon belül az energiahatékony korszerűsítésre vonatkozó pályázatok 2024 júniusától lesznek elérhetőek. A pályázatokat az országos kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd benyújtani.

A programban részt vevő családoknak legalább 1 millió forint önerőre lesz szükségük, melyhez kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást is igényelhetnek. A támogatás és hitel összegét a családok jövedelmi helyzetük alapján kapják meg, ahol a magasabb jövedelemmel rendelkező családok kisebb támogatást fognak kapni.

Forrás: Bankmonitor

Mitől függ, mennyi támogatást kapok?

Az Otthonfelújítási támogatás összege az adott járásban mért átlagjövedelemtől függ. Minél magasabb a jövedelem egy járásban, annál kisebb lesz a házfelújítási támogatás összege.

  • Ha az átlagjövedelem eléri vagy meghaladja az országos átlag 110 százalékát: Ebben az esetben 2,5 millió forint támogatás jár.
  • Ha az átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka között alakul: Ebben az esetben 3 millió forint lesz a támogatás.
  • Ha az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát: Ebben az esetben a legnagyobb támogatás, 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak.
  • Ha az igénylő bruttó átlagkeresete meghaladja a 130 százalékát (742 560 forint) bármely járásban: Ebben az esetben a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja az érintett személy, és vissza nem térítendő támogatása 2,5 millió forint lesz.

Ezért fontos előre tájékozódni az adott járás átlagjövedelméről és az elérhető támogatási lehetőségekről, hogy megfelelően tervezni lehessen a felújítási projektekhez.

A kölcsön igénylésének folyamata

Az Otthonfelújítási Támogatás igénylésének folyamata a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltésével kezdődik, és ehhez szükséges mellékletek csatolásával. Ez a folyamat személyesen történik a Lakossági MFB Pont Plusz fiókokban, amelyek az OTP, az MBH és a Gránit Bank konzorciuma által működtetett várhatóan 266 egységében találhatóak.

Ami a költségeket illeti, a kölcsön kamata 0%. Egy 8 éves törlesztési időszak és 2,5-3,5 millió forintos hitelösszeg esetén a havi törlesztőrészlet 26-36 ezer forint körül alakul. A kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési díjat és szerződésmódosítási díjat nem számítják fel. Ugyanakkor, egyes harmadik feleknek fizetendő díjak, mint például az energetikai tanúsítvány, tulajdoni lap vagy statikai szakvélemény költségei, valamint a közjegyzői díj és a követelésbehajtás költségei felszámíthatóak lehetnek.

A törlesztés időtartama legfeljebb 10 év, amely magában foglalja a türelmi és rendelkezésre tartási időt is. A rendelkezésre tartási idő minimum 6 hónaptól maximum 24 hónapig terjed, de indokolt esetben legfeljebb további 6 hónappal meghosszabbítható. A türelmi idő 3 hónap a rendelkezésre tartási idő végétől számítva, tehát a törlesztést csak ezt követően kell megkezdeni havonta egyenlő tőketörlesztő részletekben. A törlesztés minden hónap 15. napján esedékes.

A projekt megvalósítását, azaz fizikai és pénzügyi befejezését a kölcsönszerződés megkötését követő két évben kell elvégezni, de indokolt esetben ez a határidő egy alkalommal maximum 6 hónappal meghosszabbítható.

Okos Otthon Otthonfelújítási Csomag

A fűtés és a hűtés „okosításásával” egy lakás fűtését és hűtését automatizálhatjuk. A rendszer egy okos termosztátot, okos hőmérőt, és egy klíma vezérlését tartalmazza. Megoldható vele a naponkénti, napszakonkénti szabályozás, mobilról irányítható, elutazáskor beállítható, hogy a visszaérkezés előtt időben bekapcsoljon a fűtés és a klíma.

 
Otthonfelújítási Csomag
Hőmérő és páratartalom érzékelő1
Termosztatikus okos
radiátorszelep
4
Automatikus Kazán vezérlés1
Ajtó/ablak szenzor4
Bruttó költség (Ft)460 850
TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!