LOADING...

Okos Otthon Összehasonlítás 2024 – Milyen okosotthon központot válasszak?

Okos Otthon Összehasonlítás

Az okosotthon rendszerek, otthon vezérlések, és okos eszközök egyre nagyobb teret hódítanak a világon. A felhasználók számának növekedésével párhuzamosan szaporodnak a különféle rendszerek is, melyek gyakran egymással nem kompatibilisek. A többféle gyártó eszközeit használó felhasználók ezért kénytelenek a különféle rendszereikhez külön-külön mobil alkalmazásokat használni. Erre részleges megoldást az Apple Home, azaz Apple Homekit, a Google Home, a Samsung SmartThings SMARTotthon vezérlőközpont és az Amazon Alexa nyújthat, ám ezek nem képesek igazán összetett forgatókönyvek kialakítására és számos rendszer ezekbe sem integrálható. Az OOTT okosotthon rendszere megoldást kínál erre a problémára. Lássuk hogyan, az alábbi okos otthon összehasonlításban.

A gond nem csak azzal van, hogy például a Xiaomi gateway, Sonoff nspanel pro, vagy Aqara hub rendszerén kezelt okos eszközeinkhez különféle applikációt kell használnunk – habár ez is elég kényelmetlen – hanem az, hogy ezen eszközök között így nem valósítható meg koordinált, egymásra épülő működés.

Az OOTT okosotthon rendszer képes sok különféle csatornán, WIFI, Zigbee, Z-wave, RF433, RF866 működő vezetékmentes, illetve vezetékes, például NGBS Icon 100, vagy Icon 200 termosztátokra épülő fűtés-hűtés vezérlő rendszereket integrálni. Ezeket aztán egy applikációból kezelni és a különféle eszközök működését koordinálni.

Az OOTT rendszer hátterében Home Assistant okosotthon-rendszer fut. Ez a rendszer egy nyílt forráskódú, több mint 100 ezer felhasználó által használt és a közösség által folyamatosan fejlesztett rendszer. Ez biztosítja, hogy az OOTT okosotthonrendszer képes legyen kezelni a legkülönfélébb okos eszköz gyártók eszközeit.

A vezetékmentes okosotthon rendszerek előnye, hogy utólag is felfordulás nélkül kiépíthetők, nem úgy, mint a vezetékes rendszerek, amelyekhez falvésésre is szükség lehet. Ezek öt fő csoportját képes az OOTT hub kezelni. Okos Otthon összehasonlításunkban bemutatunk jó néhány – ám nem teljeskörű, hiszen a gyártók, eszközök száma napról napra gyarapszik – okosotthon kütyüt.

ZigBee

A ZigBee protokoll 2,4 GHz, azaz a WIFI-hez hasonló rádiófrekvencián üzemelő nyílt rendszer.  Ezt használják a Xiaomi hub, vagy Xiaomi gateway és a Xiaomi smart home rendszerek. Ugyancsak ZigBee-n működnek a Sonoff eszközei, például a népszerű Sonoff nspanel és Sonoff nspanel pro multifunkcionális kapcsolók, kezelőfelületek. A Philips HUE, az Ikea home smart és az Aqara hub megoldása is ide tartozik.

Z-Wave

A Z-wave rendszer 866 MHzes csatornán működő szabványosított rendszer. Ilyen eszközöket gyárt a Fibaro, az Aeotec, a Zipato, vagy a Qubino

WIFI

WIFI rendszeren működnek a Shelly, Moeshouse készülékek és számos Tuya applikációt használó gyártó eszközei. A modern smart háztartási gépek is WIFI-n keresztül elérhetők, Xiaomi, Irobot robotporszívók, Bosch, Miele mosógépek, mosogatógépek, szárítógépek, az applikációval kezelhető légkondik Gree, LG, Samsung készülékek. Ugyancsak WIFI-t használnak multimédia rendszerek okos tévék, aktív hangfalak, Sonos, LG, Samsung stb, és a napelem inverterek, Solaredge, Huawei, Fronius.

Dedikált RF 866Mhz

Az elsősorban az árnyékoló és redőnymotor termékeikről ismeret Somfy dedikált RF866 MHz csatornán működik. Ezek a rendszerek már két irányú kommunikációra képesek, azaz nemcsak a távirányító által kiadott parancs szerint mozog a redőny/árnyékoló, de applikáció használata esetén kapunk visszajelzést a redőnyök állapotáról is, azaz, hogy hány százalékig vannak lehúzva.

RF433Mhz

A legtöbb távirányítós redőnymotor, mint például a Smarthome redőnyök régebbi, kisebb tudású generációja RF433 Mhz-es távirányítóval működik.

Wifi-Zwave-Zigbee-RF: Okos otthon összehasonlítás

A vezetékmentes eszközöknek megvannak az előnyei is hátrányai. A Wifi rendszer előnye, hogy WIFI hálózat a legtöbb lakásban elérhető, így erre számítani lehet, a WIFI-re csatlakozó eszközök könnyen integrálhatók egy okosotthon rendszerbe. Hátránya is összefügg az elterjedtségével, sok lakásos házakban időnként már olyan nagy a WIFI csatornák foglaltsága, hogy egymást zavarják a szomszédos lakások WIFI hálózatai.

A Z-wave és ZigBee rendszerek mentesülnek a WIFI túlzsúfoltság problémájától, ezzel szemben nagyobb lakás esetén átjátszókra van szükség, amely esetenként lassítja a rendszert, vagy kapcsolódási problémákat eredményez.

AZ RF433 Mhz rendszerek, egyszerűek, olcsóak, ám nem mondhatók biztonságosnak, gyakran a szomszéd is tudja kezelni a redőnyünket.

Vezetékes rendszerek

Az OOTT okosotthon rendszer számos vezetékes rendszert is képes integrálni. Ilyen például az NGBS, Wavin, vagy Uponor hűtés-fűtés vezérlés, a legtöbb IP kamera, számos riasztórendszer, Satel Integra, DSC.

Az OOTT okosotthon rendszer a már meglévő eszközeinket (elektromos redőnyök, klímák, termosztátok, riasztó, kamerák, világítások) is képes kezelni és hála rendszert folyamatosan fejlesztő aktív közösségnek, „jövőálló” szoftveren fut, azaz a jövőben megjelenő okos eszközöket is képes lesz kezelni. Az OOTT rendszerében azoknak sem csalódniuk, akik ragaszkodnak az Apple Homekit, Google Home, vagy Alexa okosotthon rendszeréhez, hiszen ezekkel az alkalmazásokkal, de emelt funkcionalitással is minden kezelhető marad.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!