LOADING...

Életmentő tanácsok: a szén monoxid érzékelő elhelyezése

A néma gyilkos. Így is szokták nevezni a tökéletlen égés melléktermékeként megjelenő szén-monoxidot. Sajnos ez az elnevezés találó, hiszen a szénmonoxid mérgező, színtelen, szagtalan, a levegővel könnyen keveredő gáz. Ha nincs okos szén monoxid érzékelő az otthonodban, akkor csak a mérgezés tünetei alapján következtethetsz arra, hogy CO mérgezést kaptál. Egy okos szén monoxid érzékelő megmentheti az életedet. Tudj meg mindent róla.

Így mérgez meg a szén monoxid

Magyarországon minden évben több száz szén monoxid mérgezés történik. A mérgezés legtöbbször enyhe, vagy közepesen súlyos lefolyású, de – sajnos – évente 10-12 halálos mérgezés is történik. A tragédia legtöbbször bekerül a hírek közé, és egy tűzoltó vagy mentős minden alkalommal elmondja, hogy a CO mérgezések oka a rossz kazán, a nyílt láng, esetleg a kémény volt. De ez csak részben igaz: a kazán, a nyílt láng vagy a kémény nem az oka, hanem az eredete a Co mérgezésnek: maga a mérgezés a rossz szellőzésre vezethető vissza, és arra, hogy nincs a lakásban, a házban egy megbízható szén monoxid érzékelő amely jelezte volna a magas gázkoncentrációt.

Ilyen a szén monoxid mérgezés

Bár a CO mérgezésnek jól ismert tünetei vannak, gyakran nem vesszük komolyan, nem figyelünk oda a jelekre: a migrénes fejfájásra, az „ólmos álmosságra”, a szédülésre, a hányingerre. Pedig, ha korán felismered a mérgezésre utaló jeleket (vagy a szén monoxid mérőd jelez) a mérgezés enyhe és gyors lefolyású: elég kiszellőztetned, kimenned a szabad levegőre és gyorsan jobban leszel. Ha nem veszed észre, és nincs okos szén monoxid érzékelőd sem amelyik segítene, akkor bekövetkezhet a tragédia is: a fejfájás a szédülés után megbénulnak a végtagjaid, nem tudsz mozogni és  – miközben végig a tudatodnál vagy – megfulladsz.

Életmentő lehet, ha van az otthonunkban egy okos szénmonoxid mérő.

Így működik az okos szén monoxid érzékelő

Az okos szénmonoxid érzékelő a levegőt vizsgálja, méri a CO koncentrációt. Ha a CO koncentráció átlépi a megengedett mértéket az okos szénmonoxid riasztód hangosan jelez miközben – ha beprogramoztad –  fel és lekapcsolja a villanyodat, bekapcsolja az elszívót a házadban (ezzel kicseréli a levegőt ami életmentő lehet) és a telefonodra is küld riasztást így te (akár távol az otthonodtól) is tudni fogod, hogy magas a CO koncentráció.

A szénmonoxid érzékelő elhelyezése és működése

Bár az érzékelő felszerelése egyszerű, van néhány szabály, amit a szénmonoxid érzékelő elhelyezésekor szem előtt kell tartani. Mivel a szénmonoxid könnyebb, mint a levegő, ezért felfelé száll. Leghamarabb akkor tudod észrevenni a jelenlétét, amikor fejmagasságig jut, ezért az érzékelőt is érdemes fejmagasságba szerelni. Bár az okos szén monoxid mérő nem csak hangos, hanem ha beprogramoztad a lámpák le és felkapcsolásával is figyelmeztet emellett riasztást is küld a telefonodra, a hangja a legfontosabb jelzése. Ezért mindig olyan helyre tedd a készüléket, ahonnan hallani fogod a riasztását. A szénmonoxid érzékelő elhelyezésekor érdemes arra is figyelni, hogy ne tudjon eldőlni és lehetőleg közel legyen a lehetséges CO forráshoz.

Semmiképpen se helyezd a készüléket a mosogató vagy a tűzhelyed fölé, sem a házon kívülre és olyan helyre se  ahol feldőlhet, megsérülhet.

Kattints, tudd a családodat és magadat biztonságban, védd meg magatokat a CO mérgezéstől, ismerd meg az okos szén monoxid mérőnket, melyet akár az otthonfelújítási támogatás 2021 segítségével is megvásárolhatsz. Kattints: https://www.oott.hu/termek/fibaro-co-sensor/

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!