LOADING...

Elutazol? 7 okos tipp, hogy a lakásod teljes biztonságban legyen

Az okos otthon egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol is legyünk a világban, folyamatosan kapcsolatot tarthatunk a lakásunkkal és könnyedén megbizonyosodhatunk annak biztonságáról. Egyetlen mobillal lekövethetjük, pontosan mi történik otthon, és, ha szükséges, egy mozdulattal beavatkozhatunk, ha baj van.

Mi lehet annál megnyugtatóbb, mint az, hogy az utazás során is ellenőrizhetjük, vajon lekapcsoltuk-e mindenhol a villanyt, leengedtük-e a redőnyt, lejjebb vettük-e a fűtést, vagy például bezártuk-e az elektromos kaput, és nem tudnak bejönni a betörők? De nem csak ellenőrizhetjük a lakás biztonságát, hanem távolról irányíthatjuk, ki- és bekapcsolhatjuk az eszközöket, vagy élőképet is nézhetünk, hogy tudjuk, mi újság van otthon.

Milyen biztonsági megoldásokat érdemes beépítünk?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát, melyeket érdemes átgondolni, ha okos otthon rendszer kiépítésén, vagy a meglévő bővítésében gondolkozunk.

1. Nem kell tartani a szénmoxid szivárgástól

A szénmonoxid mérgezés elkerülésére sokan használnak már szénmonoxid (CO) szenzorokat, melyek hangos szirénázással jelzik, ha baj van. Az OOTT okos otthon rendszerével ennél néhány lépéssel tovább mehetünk. A hang- és fényjelzéseken túl beállíthatjuk, hogy riasztás üzenetet küldjön a mobilunkra, azonnal beindítsa a szagelszívókat, miközben elzárja az okos gázcsapot. Ez az okos gázcsap elzáró nem befolyásolja az eredetileg kiépített rendszert, a fő gázcsapot továbbra is kezelhetjük manuálisan. Az okos otthon rendszerbe kötött motoros gázcsap ugyanakkor képes arra, hogy CO riasztás esetén 10 másodpercen belül elzárja a gázcsapot, így megakadályozza a további szénmonoxid képződést.

2. Egy esetleges tűznél rögtön riaszt a füstérzékelő

A szénmonoxid érzékelőhöz hasonlóan az okos füstérzékelő is igen fontos a biztonságunk szempontjából. Emeletes családi háznál érdemes minden szintre egyet telepíteni, plusz abba a helyiségbe is, ahol a kazán áll. Ahogy minimális füstöt érzékel, az előre beállított forgatókönyv alapján küld értesítést – az tőlünk függ, hogy ilyenkor milyen gyakran, milyen időközönként kérünk riasztást a mobilunkra. Tűz érzékelésénél automatikusan beállítható, de akár manuálisan is indítható, hogy elzárjuk a gázvezetéket és esetleg áramtalanítsuk a lakást (ebben az esetben megszűnik a kapcsolat az OOTT okos otthon rendszerével).

3. Csőtörés esetén sem ázhat el a lakásunk

Az okos nedvességérzékelőket érdemes az úgynevezett vizes helyekre – konyha, fürdőszoba, mosókonyha – telepítenünk, így tulajdonképpen mindenféle vízkárt megelőzhetünk a segítségével. Ha családi házban élünk, tanácsos elgondolkozni azon is, hogy a vízaknába szintén kerüljön egy okos szenzor, hiszen itt is előfordulhat csőtörés.

Így, ha vízfolyást, nedvességet érzékel a szenzor – például, ha nyitva maradt a vízcsap, szivárgást észlel a mosó- vagy mosogatógép alatt, esetleg eltört a falban a csővezeték, és a padlón megjelennek az első vízcseppek –, azonnali figyelmeztetést küldjön a mobilunkra. De beállíthatjuk azt is, hogy a távollétünkkor elzárja a főcsapot, ezzel megakadályozva a további elázást.

4. Nem kell félnünk, hogy kifigyelik, mikor nem vagyunk otthon

A Reszkessetek betörőkből biztosan ismerős az a részlet, amikor Kevin azon munkálkodik, hogy elijessze a betörőket, és úgy nézzen ki a házuk, mintha az egész család otthon élné az életét. Ha mi is tartunk attól, hogy könnyen kifigyelik, hogy elutaztunk és nincs otthon senki, akár megadott időpontokra programozva, akár a mobilunkról manuálisan is vezérelhetjük a lakásunk életét. Például fel- és lehúzhatjuk a redőnyöket, kinyithatjuk, becsukhatjuk a teraszon az árnyékolókat, esténként felkapcsolhatjuk a világítást a lakásban, vagy a kertben is, sőt, akár a tévét is, hogy úgy tűnjön, éppen filmet néz a család.

5. Mindent lekapcsoltunk, mielőtt elutaztunk?

Távolról nem csupán le- és felkapcsolhatjuk a világítást, de azt is ellenőrizhetjük az okos konnektorok segítségével a mobilunkon, hogy a nagy rohanásban nem felejtettük-e bekapcsolva a hajsütőt vagy a vasalót. Semmi gond, ha így jártunk, hiszen a mobilunkról egy gombnyomással áramtalaníthatjuk. De ezt akár az összes háztartási eszközzel is megtehetjük , melyeket okos konnektorra csatlakoztattunk.

6. Folyamatos élőkép a házról, lakásról

Bárhol is legyünk a világban, nincs annál megnyugtatóbb, hogy bármikor ránézhetünk a mobilunkon a kertünkre, lakásunkra, és meggyőződhetünk róla, hogy minden rendben van otthon. Érdemes úgy megtervezni a házunk kültéri bekamerázását, hogy az élőkép az összes olyan helyről, ahol feltörhetik az otthonunkat, teljes, jól belátható képet adjon.

+ 1 tipp: megnézhetjük, ki csenget be hozzánk és beszélhetünk is vele

Érdemes elgondolkozni egy okos kamera felszerelésén is. Hiszen plusz biztonsági megoldásként remek lehetőséget nyújthat, hogy a mobilunk is jelzi, ha becsöngetnek hozzánk. Ez azért is előnyös, mert nem csupán élőben látjuk, ki áll a bejárat előtt, de akár beszélhetünk is vele a kaputelefonon.

Egy alaposan átgondolt okos otthon rendszer (OOTT hub) még számtalan kényelmi és biztonsági funkciót nyújthat számunkra.

TEDD KÉNYELMESEBBÉ OTTHONOD!
kenyelem_145x145_oott_hub_2018

Kényelem

Irányítsd a fűtést, klímát, világítást, redőnyöket, garázs- és kertkaput és még sok minden mást a mobilodról. Az OOTT mobil alkalmazással bárhonnan irányíthatod otthonod.

megtakaritas_145x145_oott_hub_2018

Megtakarítás

Csak akkor és annyit fűts, hűts, amikor szükséges. Automatizáld a fűtést, klimatizálást, árnyékolást. Az OOTT gondoskodik otthonod hatékony energia felhasználásáról.

biztonsag_145x145_oott_hub_2018

Biztonság

Mindig tudj mindent otthonodról, kapj riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagytad a hűtő ajtaját. Az OOTT gondoskodik otthonod biztonságáról.

KINEK AJÁNLJUK AZ OKOS OTTHON MEGOLDÁST?

Új, vagy korábban épült lakásokba/házakba, irodákba.

veses_nelkül_145x145_oott_hub_2018

Vésés nélkül

Nincs szükség vésésre, nincs kosz a kiépítéskor, költséghatékony, bármikor bővíthető/átalakítható/személyre szabható megoldás

meglevo_145x145_oott_hub_2018

Meglévő eszközökhöz is

Minden nagy gyártó rendszerével kompatibilis – a legtöbb meglévő eszköz (árnyékoló távirányítók, kapunyitók, fűtési rendszerek, légkondicionálók stb) Apple HomePod, Google Home, Philips Hue, Alexa felhasználható

sosem_avul_el_145x145_oott_hub_2018

Sosem avul el

Az OOTT által használt nyílt rendszert a világon egyszerre sok százan fejlesztik. Így minden újonnan megjelenő eszköz és technológia már néhány hét alatt megjelenik a rendszerben és azonnal használható.

VEZÉRELJ MINDENT!